Coronablog donderdag: 'Winkelen kan prima in anderhalvemetersamenleving', Belgisch plan: winkelen op alfabet

Coronablog donderdag: 'Winkelen kan prima in anderhalvemetersamenleving', Belgisch plan: winkelen op alfabet

In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • 'Winkelen kan prima in 1,5 metersamenleving'
  • Ongekend omzetverlies voor kleding- en schoenenwinkels
  • Batavia Stad sluit kwijtschelding huur niet uit
  • Zalando begint met verkoop mondkapjes
  • 'Maak van IKEA-bezoek geen uitje'

16.30 We sluiten het blog. Tot later.

15.20 Batavia Stad sluit kwijtschelding huur niet uit
Batavia Stad sluit niet uit dat huur wordt kwijtgescholden van merken die door de coronacrisis in grote problemen zijn gekomen. "Dat zou bij uitzondering een mogelijkheid kunnen zijn", zegt ceo Otto Ambagtsheer van moederconcern VIA Outlets tegen RetailTrends. Wie de huur niet kan betalen, kan sowieso voorlopig uitstel van betaling krijgen. Ook worden de maandelijkse servicekosten verlaagd. Mocht het tot kwijtschelding van huur komen, dan zou Ambagtsheer er wel iets voor terug willen zien. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan opening van winkels in andere outlets, pop-upstores of verhoging van de omzethuur. Van de omzethuur is nu het grootste deel weggevallen. Ambagtsheer benadrukt dat het van geval tot geval wordt bekeken. Lees op RetailTrends meer over hoe het Batavia Stad vergaat tijdens de coronacrisis.

13.25 'Winkelen kan prima in 1,5 metersamenleving'
De anderhalvemetersamenleving gaat weinig problemen opleveren in de winkelstraten, concludeert onderzoeksbureau Locatus. Volgens de onderzoekers zijn de meeste straten breed genoeg. In 16 van de 130 onderzochte winkelgebieden zouden problemen kunnen ontstaan, maar het gaat in die gebieden om een heel beperkt deel. Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, loopt de maximale capaciteit met 80 tot 85 procent terug. Dat betekent dat er 500 tot 550 passanten per meter per uur door de straten kunnen gaan. Het grootste knelpunt is de Nieuwendijk in Amsterdam, gevolgd door winkelcentrum de Klanderij in Enschede, de Diezerstraat in Zwolle en de Spuistraat in Den Haag. De Kalverstraat in Amsterdam staat op plaats vijf.

12.00 Belgisch plan: winkelen op alfabet
Gaan de winkels in België 11 mei weer open? Dat is wel de bedoeling, maar de regering neemt daar volgende week pas een definitief besluit over. Maar hoe voorkom je dat er te veel mensen tegelijkertijd gaan shoppen? Er worden diverse maatregelen besproken. Eén idee is om een alfabetische selectie te maken, schrijft Het Nieuwsblad. De ene dag zijn de winkels dan open voor de mensen met een naam van pakweg a tot m, de volgende dag is de rest aan de beurt. Een andere manier is op basis van het rijksregisternummer, het Burgerservicenummer zoals wij dat kennen. De ene dag zouden dan mensen mogen winkelen wiens nummer op een even cijfer eindigt, de ander dag de oneven cijfers.

11.30 Deliveroo zet 367 medewerkers op straat
Wereldwijd zijn veel restaurants dicht en dat merkt Deliveroo uiteraard ook: er worden veel minder maaltijden bezorgd. Volgens The Telegraph zet Deliveroo 367 man op straat. Nog eens vijftig medewerkers worden tijdelijk naar huis gestuurd. Het in 2013 opgerichte Britse bedrijf heeft wereldwijd ruim 2500 werknemers en is ook in Nederland actief.

9.45 Unibail heeft nog maar 20 procent huur binnen
Vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield had op 24 april nog maar twintig procent van de huurinkomsten voor april binnen. Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Huur wordt normaliter een kwartaal of maand van tevoren betaald, waardoor de negatieve impact van de coronacrisis bij de vastgoedeigenaar echter nog niet volledig zichtbaar is. Unibail-Rodamco-Westfield werkt in Nederland aan de Mall of the Netherlands in Leidschendam. Ook beheert het bedrijf in ons land winkelcentra in Zoetermeer, Amstelveen en Almere.

9.25 Zalando begint met verkoop mondkapjes
Vanaf vandaag biedt Zalando stoffen mondkapjes aan in alle zeventien landen waar het bedrijf actief is, waaronder Nederland. Het gaat om verschillende modellen niet-medische mondkapjes vanaf 1 euro. De komende weken zal het assortiment verder worden uitgebreid. "Iedereen moet over een mondkapje kunnen beschikken", zegt Zalando. De winst uit de verkoop wordt gedoneerd aan hulporganisatie Humedica.

Foto: Zalando

8.45 Ongekend omzetverlies voor kleding- en schoenenwinkels
De coronamaatregelen hebben 'een groot, wisselend effect' gehad op de detailhandel in maart, ziet het CBS. Zo noteerden winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde omzetontwikkelingen in 2005 (+22,6 procent). Kleding- en schoenenwinkels leden een ongekend omzetverlies (-40 procent). Over de hele linie werd 3,5 procent meer omgezet. De omzet van supermarkten lag 13,1 procent hoger.

8.30 'Maak van IKEA-bezoek geen uitje'
Minister-president Mark Rutte ziet het weer drukker worden op straat. En dat is volgens hem niet zonder risico, zei hij na het wekelijkse kabinetsberaad. Als het aantal besmettingen daardoor weer gaat oplopen, duurt het volgens hem alleen maar langer voordat bijvoorbeeld kappers en horecazaken weer open kunnen. Hij benadrukte wederom dat funshoppen echt niet de bedoeling is. "Als je naar de IKEA gaat omdat je aan het verbouwen bent en je hebt een bepaalde Billy-boekenkast nodig, dan haal je die en dan ga je weer weg. Maar maak er geen uitje van. Ga er met verstand mee om." Zie ook: Hoe IKEA van de nood een deugd maakt

Lees hier het coronablog van woensdag.

Reacties 1


Reinder Koornstra 1 mei, 11:28

Het is zo vervelend dat al deze optimistische plannen alleen gericht zijn op de consument die ‘boodschappen doet’! Maar recreatief winkelen, waar het gros van onze retailers het moet hebben, is allesbehalve een logistieke operatie. Winkels bezoeken als hindernisbaan, zonder echt uit te kunnen gaan omdat de horeca dicht is, dát is natuurlijk geen pretje. De meeste mannen (en die schrijven deze stukken) zal dat overigens goed uitkomen!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!