In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten

  • H&M ziet omzet met zestig procent kelderen
  • HEMA en Kruidvat slaan mondkapjes in
  • Winststijging bij Ahold Delhaize
  • Hunkemöller legt huurconflict bij

16.30 We sluiten het blog. Tot later.

16.30 H&M ziet omzet met zestig procent kelderen
Door de coronacrisis is de omzet van fashionketen H&M sinds maart met zestig procent gekelderd. Aanleiding is het sluiten van tachtig procent van de 5061 winkels. Het concern kondigde van de week aan zijn winkels weer mondjesmaat te openen, maar nog steeds blijft zestig procent dicht. 

15.00 Vastgoedadviseur komt met nieuw winkelconcept
Strategisch vastgoedadviseur Cushman & Wakefield lanceert 6 Feet Retail in de Koopgoot Rotterdam en winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum. Met het winkelconcept kunnen vastgoedbedrijven retailers helpen om verantwoord te winkelen, onder meer door de anderhalve meter afstand aan te houden. In het concept staat communicatie centraal, zoals eenvoudige regels, bewegwijzering en optimale routering vanaf de parkeerplaats tot aan de winkels. "Als we klanten ervan kunnen overtuigen dat zij veilig en gemakkelijk kunnen winkelen, zorgt dat voor terugkeer van de omzet", zegt Boris van der Gijp, director commercieel vastgoed bij Syntrus Achmea. 

12.30 Kroonenberg Groep past winkelcentra aan
In de winkelcentra van Kroonenberg Groep zijn aanpassingen gedaan om de anderhalve meter afstand beter te kunnen waarborgen. Het gaat om de winkelcentra Gelderlandplein in Amsterdam, de Barones in Breda en Hilvertshof in Hilversum. Er is onder meer routing aangebracht middels grondstickers, zodat er een twee-richting looproute gecreëerd wordt. Ook zijn er wachtstickers gemaakt. Gastheren en -vrouwen attenderen de bezoekers op de nieuwe regels in de winkelcentra.

12.00 HEMA en Kruidvat slaan mondkapjes in 
HEMA start binnenkort met de verkoop van mondkapjes op stations. Dat laat een woordvoerster weten aan het ANP. "HEMA heeft de beschermingsmiddelen al in bezit, de inkoopafdeling liep vooruit", aldus de woordvoerster, die verwacht dat de vraag 'extreem hoog' zal zijn. Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht, zo liet premier Rutte woensdag weten tijdens de wekelijkse persconferentie. Ook Kruidvat speelt in op de maatregel. De drogisterijketen start vanaf vrijdag met de online verkoop van mondkapjes, meldt De Telegraaf. Vanaf volgende week ligt het product ook in de winkelschappen.

11.30 Winststijging bij Ahold Delhaize
Ahold Delhaize zag het eerste kwartaal van 2020 zijn nettowinst met 48 procent stijgen, tot 648 miljoen euro. Die stijging is vooral te danken aan de hamsterende klanten en de populariteit van het online boodschappen doen. Over het eerste kwartaal werd een totale omzet van achtien miljard euro gedraaid door het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com. Dat is bijna vijftien procent meer dan een jaar eerder. Ondanks de flinke stijging blijft de winstverwachting bij het concern hetzelfde.

11.00 Hunkemöller legt huurconflict bij
Lingerieketen Hunkemöller heeft het conflict met enkele huurbazen bijgelegd. De achterstallige huur van de maanden april en mei wordt alsnog voldaan en er zijn afspraken gemaakt over het betalen van huur voor de toekomst. De twee faillissementsaanvragen die gedaan werden door verhuurders Wereldhave en Gerard Paagman zijn daarbij waarschijnlijk van de baan. Wegens een geheimhoudingsverklaring kunnen beide partijen hier geen uitspraken over doen, en ook de woordvoerder van Hunkemöller geeft geen commentaar.