De helft van de winkeliers heeft geen afspraken kunnen maken over het opschorten van de huur. Dat blijkt uit een rondgang door Detailhandel Nederland bij zijn achterban. De retailers die wel afspraken maakten, hebben in veel gevallen een (gedeeltelijke) opschorting gekregen over de maanden april en mei. 

De ondervraagde winkeliers geven aan dat opschorting slechts een tijdelijke oplossing is en dat afspraken omtrent korting of kwijtschelding van de huur noodzakelijk zijn, om ‘de pijn van deze enorm diepe crisis te verdelen'. Bijna alle retailers hebben contact gehad met de verhuurder om een regeling te bespreken, maar vele spreken van een verstoorde communicatie. Onderhandelingen verlopen vaak stroef en met sommige grote internationale verhuurders is het moeilijk om überhaupt de dialoog aan te gaan. 

Volgens Detailhandel Nederland komt alle pijn terecht bij de Nederlandse winkeliers wegens het gebrek aan afspraken. Vóór eind mei gaat de koepelorganisatie weer in gesprek met de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), Vastgoed Belang, VastGoedOverleg (VGO), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De partijen gaan het vervolg op het Steunakkoord bespreken om ‘structurele oplossingen te bieden’.