Jumbo zet reorganisatie door ondanks coronadrukte

Jumbo zet reorganisatie door ondanks coronadrukte

Jumbo schrapt bijna een kwart van de banen op het hoofdkantoor in Veghel, ondanks de positieve resultaten door de coronacrisis. Dat laat cfo Ton van Veen weten aan het FD

Het gaat om 300 van de in totaal 1300 banen, waarvan 180 ondersteunende functies op afdelingen zoals personeelsadministratie en crediteurenbeheer. Die taken wil de supermarktketen voortaan uitbesteden. Verder gaat het vooral om managementfuncties. 

Jumbo kondigde in januari intern al aan dat er banen zouden verdwijnen. De keten heeft naar eigen zeggen 'sterk overwogen' de reorganisatie uit te stellen wegens het coronavirus, maar na overleg met de ondernemingsraad zette Jumbo alsnog door. Uitstel zou volgens cfo Van Veen voor ‘onrust en onduidelijkheid’ zorgen bij het personeel. Wel heeft het bedrijf wegens de crisis een royaler sociaal plan opgetuigd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Zo blijven ontslagen werknemers langer officieel in dienst en is de ontslagvergoeding hoger dan eerder gepland.

Volgens Van Veen was de top van het bedrijf te ver uitgedijd, mede door de overnames van onder meer Emté-supermarkten en een aantal HEMA-winkels. “In een lange periode van groei heeft een hoofdkantoor de neiging hard mee te groeien”, zegt de cfo tegen de krant. “Bij elk nieuw initiatief en iedere overname hebben we teams samengesteld en mensen overgenomen.” Daardoor werd het bedrijf volgens Van Veen ‘stroperig’.

De crisis heeft de reorganisatie alleen maar noodzakelijker gemaakt, stelt hij. De forse toename van het aantal online bestellingen zet de winstgevendheid van het bedrijf onder druk. “De opbrengsten van boodschappen bezorgen vallen immers in het niet bij de marges die stenen winkels opleveren. Dat maakt een afgeslankt en slagvaardig hoofdkantoor nog belangrijker.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!