Ondanks het voorstel van obligatiehouders om HEMA over te nemen en daarbij een deel van de schuld van het warenhuis kwijt te schelden, maakt eigenaar Marcel Boekhoorn kans om zijn warenhuis te behouden. Dat blijkt uit een analyse van het FD.

Volgens de krant weet Boekhoorn dat de obligatiehouders de machtsgreep uit nood doen, omdat er wat moet gebeuren bij het bedrijf. Eigenaar zijn van een winkelketen is alleen iets heel anders dan geld lenen aan een winkelketen om rendement te maken. De mogelijkheid bestaat dat de obligatiehouders HEMA weer verkopen indien de schuld geherstructureerd is en dan kan Boekhoorn de keten (met een lagere schuld) weer terugkopen. 

Bij een mogelijk verkopen zijn er waarschijnlijk ook andere kapers op de kust. Bovendien is de kans groot dat de obligatiehouders HEMA voor de hoofdprijs van de hand doen. Ook dan is Boekhoorn in het voordeel, omdat hij HEMA goed kent. "Het is ook niet ondenkbaar dat Boekhoorn tijdens zo'n verkoopproces informatie weet te vergaren over de andere biedingen en zo de kans krijgt te overbieden", meldt een anonieme bron. 

Boekhoorn moet over twee weken een lening van vijftig miljoen euro aflossen. Volgens betrokkenen moet er voor die tijd een plan liggen om HEMA's complete schuld aan te pakken.

RetailTrends dook vorige week in het moeizame HEMA-avontuur van Boekhoorn.