'Zonder corona was Boekhoorn nog steeds eigenaar HEMA'

Als er geen coronacrisis was geweest, zou Marcel Boekhoorn nog steeds eigenaar zijn van HEMA. Dat zegt HEMA-topman Tjeerd Jegen in de RetailTrends-podcast.

Volgens Jegen was de miljardair uit Bennekom goed op weg om de schuldenlast - een erfenis van de overname door private-equitybedrijf Lion Capital in 2007 - terug te dringen. Maar toen het coronavirus maart vorig jaar de kop opstak en de omzet halveerde, verenigden de obligatiehouders zich. Omdat ze er geen vertrouwen in hadden dat het goed zou komen met HEMA eisten ze hun aandelen op. "Het is net als met een hypotheek op je huis. Als je die niet terug kunt betalen, neemt de bank je huis over."

De obligatiehouders werden toen eigenaar van HEMA. Een dag later werd volgens Jegen al het verkoopproces gestart. "Het was nooit de intentie dat ze lang eigenaar zouden blijven. Dat was ook niet goed geweest, denk ik." Investeerder Parcom en Jumbo-familie Van Eerd werden de nieuwe eigenaren. "Dit is de allerbeste uitkomst. Ik denk dat private equity geen slecht businessmodel is, maar private equity in combinatie met fysieke retail werkt niet meer. Er zit geen groeimodel achter fysieke retail dat werkt met pure private equity. De groei is veel beperkter. De tijd van het snelle geld is wel een beetje voorbij."

'Een beetje doorgeslagen'
Jegen is niet te spreken over de lockdown die sinds half december geldt, terwijl Nederland tot die tijd juist een vrij progressief beleid voerde. "Ik denk dat we nu als land een beetje doorgeslagen zijn. Ik vind het jammer dat we geen perspectief hebben." Hij wijst naar België en Frankrijk waar de winkels nog gewoon open zijn. "En de besmettingen liggen daar op een veel lager niveau dan in Nederland." Als het aantal besmettingen hier een beetje onder controle blijft, verwacht Jegen dat de winkels ergens tussen 15 maart en 6 april weer opengaan.

Jegen wordt bij HEMA opgevolgd door Saskia Egas Reparaz, die nu nog Etos leidt. Het is nog niet bekend wanneer ze begint, omdat moederbedrijf Ahold Delhaize haar aan haar concurrentiebeding houdt. Jegen vindt het erg mooi dat een vrouw de nieuwe ceo van HEMA wordt. "Ik vind het echt top. Ik vind het zo bijzonder dat bij een merk waar 85 procent van onze kernklanten dame is, en de meerderheid van de collega's, een vrouw aan het roer komt."

Luister de podcastaflevering nu via deze link op Spotify en abonneer je direct om geen enkele aflevering te missen.

 
 

 

 

 

 

Reacties 1


Machiel R 17 feb, 13:10

Wijzen naar andere landen heeft geen nut. In Duitsland zijn de cijfers nog beter en die hebben een beleid gelijk aan dat van Nederland. Het is ook niet correct wat dhr. Jegen zegt, in Frankrijk zijn 400 grote winkelcentra en winkels dicht.
Ik snap niet goed waarom allerlei belanghebbenden hun gelijk via de pers denken te krijgen. Dat helpt ons niet. Gebruik je "beperkte macht" als Hema zijnde om rechtstreeks in Den Haag je punt te maken. Wil niet zeggen dat je je gelijk krijgt maar opbouwend werkt beter dan afbrekend al is het maar voor de moraal.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!