Winkelketen Casa, eigendom van de familie Blokker, vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het van oorsprong Belgische bedrijf kampt al jaren met financiële problemen.

Begin dit jaar pompte de Nederlandse eigenaarsfamilie Blokker nog bijna zeventig miljoen euro in de noodlijdende interieurketen, die in België zeventig winkels heeft. Hoewel Casa nu bescherming tegen zijn schuldeisers aanvraagt, is het niet van plan om winkels te sluiten of werknemers te ontslaan. Dat laat topvrouw Giane van Landuyt weten aan De Tijd. “Van een ontslagronde is geen sprake”, stelt ze. 

Er werken ongeveer 3100 mensen bij Casa, dat zo'n vijfhonderd winkels heeft in elf landen. De keten lijdt al sinds 2016 verlies. In 2018 bedroeg het nettoverlies negentien miljoen op een omzet van 174 miljoen euro. Casa heeft vooral te lijden onder concurrentie van ketens als Action en IKEA. Naar eigen zeggen begon de keten het jaar 2020 sterk, met een omzet die tien procent hoger lag dan een jaar eerder. “Maar de uitbraak van de Covid-19-pandemie heeft een stevige impact gehad op het uitgetekende herstel.”

Mogelijk is er opnieuw een kapitaalinjectie van de familie Blokker nodig. “De directie heeft ons gezegd dat er privé-investeringen komen, maar dat een verkoop van het bedrijf niet op tafel ligt”, aldus Marc Jacobs van vakbond ACV Puls.

In Nederland heeft Casa 35 vestigingen. Het bedrijf liet twee jaar terug weten grote plannen te hebben in ons land en zou daartoe onder meer het merendeel van de filialen van Xenos overnemen. Vorig jaar werd duidelijk dat de uitbreiding stokte en dat Xenos pakweg 150 van de oorspronkelijke 170 winkels behoudt.