Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

Casa vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

Winkelketen Casa, eigendom van de familie Blokker, vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het van oorsprong Belgische bedrijf kampt al jaren met financiële problemen.

Begin dit jaar pompte de Nederlandse eigenaarsfamilie Blokker nog bijna zeventig miljoen euro in de noodlijdende interieurketen, die in België zeventig winkels heeft. Hoewel Casa nu bescherming tegen zijn schuldeisers aanvraagt, is het niet van plan om winkels te sluiten of werknemers te ontslaan. Dat laat topvrouw Giane van Landuyt weten aan De Tijd. “Van een ontslagronde is geen sprake”, stelt ze. 

Er werken ongeveer 3100 mensen bij Casa, dat zo'n vijfhonderd winkels heeft in elf landen. De keten lijdt al sinds 2016 verlies. In 2018 bedroeg het nettoverlies negentien miljoen op een omzet van 174 miljoen euro. Casa heeft vooral te lijden onder concurrentie van ketens als Action en IKEA. Naar eigen zeggen begon de keten het jaar 2020 sterk, met een omzet die tien procent hoger lag dan een jaar eerder. “Maar de uitbraak van de Covid-19-pandemie heeft een stevige impact gehad op het uitgetekende herstel.”

Mogelijk is er opnieuw een kapitaalinjectie van de familie Blokker nodig. “De directie heeft ons gezegd dat er privé-investeringen komen, maar dat een verkoop van het bedrijf niet op tafel ligt”, aldus Marc Jacobs van vakbond ACV Puls.

In Nederland heeft Casa 35 vestigingen. Het bedrijf liet twee jaar terug weten grote plannen te hebben in ons land en zou daartoe onder meer het merendeel van de filialen van Xenos overnemen. Vorig jaar werd duidelijk dat de uitbreiding stokte en dat Xenos pakweg 150 van de oorspronkelijke 170 winkels behoudt.
 

Reacties 8


Ton Bos 10 jun, 10:24

500 winkels en 174 mln omzet...... Brrrr!


Loes Konings 10 jun, 10:40

19 mln verlies met 500 winkels dat is 38000 per winkel, excuus maar 1-2 werknemers minder per winkel en het is waarschijnlijk weer te overzien. Verlies zit hem in de kosten, niet in de omzet, hoe meer omzet hoe lastiger bij te sturen.


Reinder Koornstra 10 jun, 10:50

Ja, Ton Bos, soms vraag ik me weleens af waar het gezonde verstand is gebleven! Allicht draaien ze jaar na jaar verlies! En nu bescherming?
Gelukkig gaat alles goed!


Frits Vries 10 jun, 11:16

Moet zeker 75 miljoen omzet bij.
Bij een brutowinst van 100% per artikel.
Huur/winkeloppervlakte kan dit zelfs moeten verhogen.
Totaal geen omloopsnelheid in deze winkels


Pascal Anema 10 jun, 11:58

Sluiten die handel! Men moet snel stoppen met al die verliesgevende retail ketens: Blokker, Hema en deze ook. Teveel m2 en te weinig omzet per m2! Tijd voor nieuwe concepten!


Seb Seb 10 jun, 18:22

De Casa winkels nieuwe stijl, zoals het filiaal op de Meir in Antwerpen is écht een leuke winkel en ik zie daar ook vrij veel volk. De oudere Casa's lijken meer op Xenos. Denk dat daar nog veel te behalen is.

Er is nog wel veel mogelijk door betere integratie van online. Zoals bijv. de mogelijkheid om pallets te bestellen om balletbanken te maken (waar ze kussens bij de Casa voor verkopen).


Davi Lexx 10 jun, 19:29

@loes konings
Met een 2 mans of 3 mans bezetting betekend dit dat ze standaard halve dagen alleen staan....of bepaalde dagen alleen.
Met zulke omzetten per filiaal, en dure locaties gedoemd te mislukken


John Keurhorst 10 jun, 19:41

Ik kwam de eerste ( nieuwe ) casa in Maastricht tegen
Wat een geweldige winkels

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!