Lidl troeft concurrenten af op gebied van mensenrechten

Lidl troeft concurrenten af op gebied van mensenrechten

Lidl doet het op het gebied van mensenrechten beter dan andere supermarkten in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib, dat sinds 2018 de grootste ketens langs de meetlat legt.

Lidl heeft sinds kort een nieuw mensenrechtenbeleid. "Dat volgde op maanden van campagnevoeren en overleg met Oxfam in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", aldus de hulporganisatie. Lidl gaat jaarlijks drie mensenrechtenonderzoeken naar de productieketens en publiceert een lijst van directe leveranciers. Volgens Oxfam Novib gaat dat beleid verder dan dat van Jumbo en Albert Heijn, de nummers twee en drie.

Aldi staat op de vierde plaats, Plus is hekkensluiter. De laatste keten raakt volgens Oxfam Novib steeds verder achterop. "Hun beleid om zoveel mogelijk Fairtrade-producten aan te bieden is een goede eerste stap, maar Plus moet ook verantwoordelijkheid nemen door zelf transparant te zijn en mensenrechtenonderzoek te doen binnen hun toeleveringsketens." 

Geen enkele keten scoort overigesns een voldoende. "Dat moet anders, zegt mensenrechtenexpert Charlotte Vollaard van Oxfam Novib: "Supermarkten hebben een verantwoordelijkheid voor de mensen in ontwikkelingslanden die de producten voor onze schappen produceren. Alleen als zij die verantwoordelijkheid serieus nemen, kunnen de arbeiders op fruitplantages in Brazilië en theeplukkers in India een leefbaar loon verdienen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!