Action mocht medewerker niet ontslaan voor meenemen tasje van drie cent

Action mocht medewerker niet ontslaan voor meenemen tasje van drie cent

Koopjesketen Action heeft onterecht een medewerker ontslagen, omdat hij een plastic tasje van drie cent niet betaalde. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

Het gaat om een vulploegmedewerker van het filiaal in Velp. Vanwege carnaval had hij op 20 februari voorafgaand aan zijn dienst twintig poncho's bij zijn werkgever ingeslagen en afgerekend. Om de boel makkelijk mee te kunnen nemen, pakte hij na zijn dienst even na acht uur 's avonds een plastic tasje. De kassa was op dat moment al gesloten. Hij zou dat tasje de volgende dag dan betalen, maar naar eigen zeggen vergat hij dat. Een paar weken later, na de krokusvakantie, werd hem medegedeeld dat hij per direct kon vertrekken.

Volgens de rechter ging Action daarmee veel te ver. Het zero-tolerancebeleid dat de keten heeft, had ook op een andere manier in praktijk kunnen worden gebracht. Het meenemen van een plastic tasje mag weliswaar niet, maar dat kun je geen diefstal of verduistering noemen. "Omdat het tasje eigenlijk niks waard is, anders dan bij diefstal van een voorwerp uit de schappen van een winkel." Daarnaast speelt een rol dat de medewerker, 41 jaar oud, dankzij zijn baan bij Action eindelijk zijn leven weer een beetje op de rit had. Hij zit op dit moment in de schuldsanering en is door het ontslag opnieuw in de financiële problemen gekomen.

Zijn baan krijgt de man niet terug, maar Action moet hem wel ruim zevenduizend euro betalen. Ook moet de keten zijn proceskosten van ruim achthonderd euro betalen. Action laat in een reactie weten dat het zero-tolerancebeleid 'als zodanig' niet ter discussie staat. "In dit geval heeft de rechter geoordeeld op basis van specifieke en deels persoonlijke omstandigheden. Wij hebben kennis genomen van deze uitspraak en beraden ons op eventuele aanscherpingen in de uitvoering van ons beleid."

Eerder deze maand werd Action al op de vingers getikt na het ontslag van een medewerkster die haar vader personeelskorting van 1,69 euro had gegeven. Een stevig gesprek had daar volstaan, zei de rechter.

Reacties 5


Rudy Bos 23 jul, 17:16

Diefstal is inderdaad fout, maar er zit een verschil tussen goederen diefstal en diefstal van een tasje… Ook de kortingskwestie is niet erg Humaan... Indien de desbetreffende medewerkster zelf met korting had ingekocht en het vervolgens voor de gereduceerde prijs aan haar vader had verkocht was er immers niets aan de hand.. Dit gebeurd op grote schaal, dus waarom maken ze zoveel problemen over €1,69… Wordt het niet eens tijd dat de Action door zijn klanten wordt afgestraft vanwege dit soort mensonterende toestanden.. Lijkt mij trouwens ook niet dat je met dit soort regels loyale werknemers kweekt…


eddy white 24 jul, 04:59

Action is werkelijk waar 1 van de meest vreselijke bedrijven om voor te werken... binnen dit bedrijf is er ook heel veel discriminatie gaande... vooral rondom mensen die relatie's hebben met het zelfde geslacht... het bedrijf doet hier helemaal niks aan... en dit verhaal is ook weer zo'n geval.... Hoop dat meer mensen gaan beseffen dat ze beter naar andere retailers kunnen gaan over het algemeen verkopen ze ook een hoop goedkopen rotzooi


Joop Steenbergen 24 jul, 10:29

Jaren geleden kregen wij argwaan bij een bedrijfsleider bij een bezoek bij hem thuis werd gevonden voor 300.000 driehonderd duizend gulden aan goederen waar is het begin en eind hij sloeg het alleen op en verkocht niets wou in die tijd ook.voor kwantum spelen dus ziek


jabr jabr 24 jul, 10:47

je blijft met vingers van andermans spullen af. Zero Tolerance. Ongeacht de waarde. Als je dit weet, waarom dit doen met alle gevolgen van dien voor jezelf en je gezin.


Machiel R 25 jul, 11:05

De kwestie met t tasje is dat de 3 cent alleen berekend wordt omdat retailers geen gratis plastic tasjes mogen weggeven ivm het verpakkingsconvenant. Ontslaan in dat geval is onevenredig. Waarschijnlijk worden de tasjes zelfs in de winkels gebruikt als verbruiksartikel. Mbt de gegeven personeelskorting snap ik de rechter niet. Minimale bedrag is discutabel.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!