Op twee locaties van GrandVision, het moederbedrijf van onder meer Pearle en Eye Wish, zijn invallen gedaan door deurwaarders. Dat meldt het FD op basis van meerdere bronnen. Ook bij het hoofkantoor van grootaandeelhouder HAL in Rotterdam zou een inval gedaan zijn. 

Opdrachtgever van de invallen is EssilorLuxottica, de Frans-Italiaanse brillenketen en beoogd koper van GrandVision. EssilorLuxottica heeft een conflict met GrandVision en HAL over de overname van het optiekconcern. De brillengigant is van mening dat het optiekconcern informatie over de maatregelen die getroffen zijn tijdens de coronacrisis moet delen. GrandVision weigert dat. 

Half juli startte EssilorLuxottica een kort geding tegen GrandVision om die informatie alsnog te verkrijgen. Nu blijkt dat de brillenketen ook toestemming heeft gevraagd aan de rechtbank om de administratie van GrandVision en HAL te kopiëren en zo bewijs veilig te stellen. Dat verzoek is door de rechtbank ingewilligd. 

De onderlinge sfeer bij de overname is grillig. Vorige week lieten GrandVision en HAL weten een arbitragezaak aan te hebben gespannen tegen EssilorLuxottica, om zo een overname tegen de aanvankelijk afgesproken voorwaarden af te dwingen. 

Zeven miljard
EssilorLuxottica nam GrandVision vorig jaar over. De optiekketen wordt geschat op zeven miljard euro en HAL heeft nu 76,7 procent van de aandelen. De overname is echter nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie, die zich afvraagt of EssilorLuxottica met GrandVision op zak niet te groot wordt voor mogelijke concurrenten.