Allbirds heeft de wind in de rug, kun je wel zeggen. Het Amerikaanse sneakermerk brak door in Silicon Valley, werd hét favoriete merk van grootheden als Barack Obama en werd eind vorig jaar een unicorn: een niet-beursgenoteerd bedrijf met een waardering van meer dan een miljard dollar. Best opmerkelijk voor een modebedrijf – de meeste unicorns zijn techspelers. Met een winkel in Amsterdam zet deze hardloper voet op Nederlandse bodem. 
 

Wat die stappers zo bijzonder maakt? Allbirds maakt zijn schoenen voor een groot deel van merinowol. Daardoor kunnen ze niet alleen in de wasmachine, bezitters beweren ook dat ze bijzonder fijn zitten. Als opinieblad Time de sneakers bestempelt als ‘de meest comfortabele schoen ter wereld’ gaat het hard. Beroemdheden als Leonardo diCaprio, Emma Watson en zelfs oud-president Barack Obama worden erin gespot. Aan valse bescheidenheid heb je niks en daarom laat het merk het Time-predicaat al vier jaar overal terugkomen.


Oud-profvoetballer Tim Brown is de geestelijk vader van Allbirds. Als sporter hadden schoenen altijd al zijn interesse. Het mocht alleen wel wat minder met elk kwartaal een nieuw design. En waarom moet dat logo overal zo groot op? Samen met Joey Zwillinger, voormalig studiemaatje van zijn vrouw, besluit hij een alternatief te ontwikkelen. Zwillinger heeft een achtergrond in de biotechnologie en weet veel van recyclebaar materiaal. Een kleine vijftig prototypen verder wordt Allbirds in het voorjaar van 2016 officieel gelanceerd, met één type schoen, verkrijgbaar in vijf kleuren. Prijskaartje: 95 dollar. Krap vier jaar na de oprichting is Allbirds actief in 35 markten, met 21 fysieke winkels wereldwijd. De omzet ligt naar schatting op tachtig miljoen dollar per jaar.


Het onderscheidend vermogen gaat verder dan het comfort. Allbirds is naar eigen zeggen het eerste fashionbrand dat zijn producten voorziet van een co2-label. Consumenten kunnen zo in een oogopslag zien wat de ecologische footprint is. ‘Ons doel is om uiteindelijk helemaal geen co2 uit te stoten. Het meten van onze footprint is de eerste stap daarnaartoe’, aldus het merk. De volgende stap is het gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Zo is de buitenzool van natuurlijk rubber en de tussenzool van een materiaal op basis van suikerriet. De inlegzool wordt gemaakt van castorbonen en het stoffen bovenwerk is een combinatie van wol en Tencel, viscose uit eucalyptushout. De co2 die overblijft wordt gecompenseerd. ‘We moeten aansprakelijk gehouden worden voor onze milieuimpact. Daarom leggen we onszelf een co2-belasting op en investeren we in projecten die onze voetafdruk neutraliseren. We kunnen een duurzame toekomst creëren, maar alleen als we elkaar daarvoor verantwoordelijk maken.'
 

In de winkel informeert signing de klanten over de productie en de gebruikte grondstoffen. Allbirds maakt zijn tussenzolen bijvoorbeeld van een materiaal op basis van suikerriet.
 

De meeste vestigingen zijn met ongeveer zeventig vierkante meter niet erg groot. Daarom maakt Allbirds van zijn voorraad een blikvanger door de schoenendozen in de winkel te rangschikken op kleur.
 

'Als Time de sneakers bestempelt als 'de meest comfortabele ter wereld' gaat het ineens hard'
 

Het merk werkt met natuurlijk en gerecycled materiaal. Zo bestaan de schoenen bestaan voor een groot deel uit merinowol. Daardoor kunnen ze in de wasmachine en zitten ze prettig.
 

De strakke eenvoud van het storedesign past bij het eenvoudige ontwerp van de stappers. Ook in de winkels komt veel natuurlijk materiaal terug, zoals hout en steen.
 

'Krap vier jaar na de start ligt de omzet op tachtig miljoen dollar per jaar'
 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het gebruik van natuurlijk materiaal streeft Allbirds ernaar om uiteindelijk helemaal geen co2 meer uit te stoten.
 

De eerste winkel in ons land zit in de Negen Straatjes in Amsterdam. Wereldwijd zijn er 21 vestigingen.
 

Ook de schoenveters zijn onderdeel van het storedesign. Het sneakermerk maakt ze van gerecyclede plastic flessen.