De uitdrukking ‘groeien als kool’ moet wel bedacht zijn voor kleine kinderen. Binnen de kortste keren past die nieuwe outfit niet meer en moet er weer geshopt worden. Lucratief, maar zeker niet duurzaam, vindt Ryan Mario Yasin. Zijn kennis als luchtvaartingenieur en liefde voor origami komen samen in Petit Pli: een wearable tech-startup die kleding maakt die zich aanpast aan dat snelgroeiende kinderlijf.


Je groeit er nog wel in. Wie heeft die woorden niet gehoord als kind? Mini-mensen groeien in hoog tempo – in de eerste twee levensjaren passeren gemiddeld zeven kledingmaten de revue. Dat resulteert vaak in een kast vol nauwelijks gedragen kleding. De Brit Ryan Mario Yasin zag het van dichtbij gebeuren toen hij voor het eerst oom werd. “Frustrerend hoe snel mijn pasgeboren neefje zijn kleertjes al niet meer paste. En ook totaal niet duurzaam.”


Al die kleding wordt geproduceerd, maar even gedragen en krijgt misschien een tweede leven als het verkocht wordt via een tweedehands kledingplatform, maar uiteindelijk belandt het op de stort. In Yasins thuisland Groot-Brittannië wordt jaarlijks...