Normaal gesproken zijn het nu gouden tijden voor feestwinkels, maar de tweede coronagolf bederft de pret. De omzetten zijn enorm teruggelopen, vertellen twee ondernemers tegen NU.nl.

"In een normaal jaar hebben we in deze periode zo'n vijfhonderd bestellingen per dag in onze webwinkel. Nu moeten we het doen met twintig tot dertig per dag", zegt Petra de Jong van The Partyshop uit Purmerend, waartoe ook webshop feestwinkel.nl behoort. Hoewel The Partyshop een Noord-Hollands bedrijf is, verdient het in normale jaren goed aan carnaval. "Veel mensen hier uit de buurt rijden naar het zuiden om carnaval te vieren. De kleding kopen ze bij ons in de winkel of de webshop. Online hebben we nu zeker negentig procent minder verkopen dan gebruikelijk en de omzet in de winkel ligt nu op een derde van wat het normaal gesproken is."

"Het is echt verschrikkelijk", reageert eigenaar Toon van Beurden van de Fopsjop in Breda als hem wordt gevraagd wat hij van de coronapandemie merkt. "De verkopen van pruiken en kleding is terug naar nul. Alle grote feesten van de afgelopen tijd zijn niet doorgegaan." Ook daar was het wegvallen van carnaval een flinke streep door de rekening. Gelukkig had hij een buffer opgebouwd, zegt hij. "Maar die buffer is nu wel weg. Ik moet inmiddels aan mijn spaargeld beginnen. Nieuwe kostuums heb ik nog niet ingekocht. Daar heb ik de financiële middelen niet voor."