HEMA halveert verlies, maar boekt honderd miljoen af

HEMA heeft het afgelopen jaar zijn verlies weten te halveren. In het boekjaar 2019 stond de warenhuisketen 117,4 miljoen euro in het rood, een jaar eerder was dat nog 234,9 miljoen euro.

Het negatieve resultaat is grotendeels te wijten aan afschrijvingen als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit het jaarverslag. Het boekjaar van HEMA eindigde op 2 februari 2020, toen het coronavirus nog niet was uitgebroken in Nederland. Toch stelt HEMA dat de financiële cijfers een vertekend beeld geven als de pandemie niet in het jaarverslag betrokken zou zijn.

HEMA verwacht door de crisis de komende jaren minder winst te maken dan eerder beoogd. Daarom heeft het 82,2 miljoen euro afgeschreven op goodwill, een bedrag dat door diverse overnames op de balans stond. Verder is vijftien miljoen afgeschreven op bezittingen (waaronder de winkels) en 2,6 miljoen op de bakkerijen. De afschrijvingen zijn samen goed voor zo'n honderd miljoen euro, die deels terug te zien zijn in het negatieve nettoresultaat. 

HEMA draaide in 2019 een netto-omzet van 1,25 miljard euro, tien miljoen euro minder dan in 2018. Het minimale verschil is met name te verklaren door de teruggelopen omzet bij de HEMA-franchisefilialen. 

Eind oktober werd bekend dat HEMA waarschijnlijk in handen komt van het Nederlandse Parcom en de Jumbo-familie Van Eerd. Zij hebben een voorlopige overeenkomst getekend met de schuldeisers van HEMA. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!