Ahold Delhaize neemt de Amerikaanse onlinesupermarkt FreshDirect over, samen met investeerder Centerbridge Partners. Het Nederlandse concern krijgt tachtig procent van de aandelen in handen.

FreshDirect, gevestigd in New York, blijft zelfstandig opereren onder dezelfde naam. Naar verwachting wordt de koop in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond. Welk bedrag met de overname gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt. 

“FreshDirect is een lokale marktleider op het snelgroeiende gebied van online boodschappen in de omgeving van New York”, aldus Ahold-ceo Frans Muller. “Deze overname draagt bij aan onze ‘omnichannel-evolutie’. FreshDirect is een fantastische toevoeging aan ons portfolio van lokale merken.” Naast FreshDirect is Ahold ook eigenaar van de Amerikaanse boodschappenbezorger Peapod. De markt voor onlineboodschappen groeit ook in de Verenigde Staten flink door de coronacrisis.

FreshDirect is ruim twintig jaar geleden opgericht en richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, vooral op verse producten. Die zijn goed voor zestig procent van de verkopen. Het bedrijf zegt directe en nauwe banden te hebben met lokale boeren en biedt klanten ‘unieke maaltijdoplossingen’.