Winkeliers en verhuurders stevenen opnieuw af op een botsing omtrent het verlagen van de huurprijzen. Dat schrijft het FD. Veel grote mode- en schoenenketens zagen hun omzet de afgelopen weken drastisch dalen, maar kunnen niet altijd rekenen op coulance vanuit de verhuurders. 

Volgens de krant willen ketens als WE Fashion, Score, Sissy Boy, Sacha en vanHaren lagere huren afdwingen wegens de slechte resultaten, maar bieden met name Franse beursgenoteerde vastgoedfondsen weerstand. Ook zouden de banken niet altijd mee willen werken.

“Onze omzet is sinds een aantal weken weer dramatisch gezakt, en nu breekt ook nog de belangrijkste tijd van het jaar aan”, zegt Jan Peters, oprichter van modeketen Score. De ondernemers willen hun omzetdaling, op aanraden van brancheorganisatie INretail, voor de helft doorberekenen in een lagere huur. Zestig procent minder omzet ten opzichte van vorig jaar betekent dan dertig procent minder huur gedurende minimaal vijf maanden. 

Maar met name grote vastgoedeigenaren zoals Unibail-Rodamco-Westfield en Klépierre zijn niet bereid om de tafel te gaan. Peters: “Klépierre is de meest starre partij uit het hele landschap.” Volgens vanHaren-directeur Krein Bons is zo’n zestig procent van zijn verhuurders bereid om te praten over huurverlaging. “Maar sommigen doen niets. Vooral in grote steden, waar de huren hoog zijn, doet dat pijn.” Unibail en Klépierre hebben niet gereageerd op vragen van het FD.

Ook in het voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, lagen winkeliers en vastgoedeigenaren in de clinch omtrent de huurprijzen. Na weken van overleg kwam er een leidraad waarin met name het opschorten van de huren was opgenomen. Bindende afspraken kwamen er niet. Volgens Joris Aperghis, ceo van WE Fashion, ontkomen de partijen er dit keer niet aan om zwaarder in te grijpen op individueel niveau. “'Verhuurders zijn nu nog meer doordrongen van de ernst om mee te bewegen.” De modeketen verwacht in heel 2020 veertig procent minder omzet te draaien in de winkels ten opzichte van vorig jaar.