Winkeliers en verhuurders opnieuw in de clinch over huurprijzen

Winkeliers en verhuurders stevenen opnieuw af op een botsing omtrent het verlagen van de huurprijzen. Dat schrijft het FD. Veel grote mode- en schoenenketens zagen hun omzet de afgelopen weken drastisch dalen, maar kunnen niet altijd rekenen op coulance vanuit de verhuurders. 

Volgens de krant willen ketens als WE Fashion, Score, Sissy Boy, Sacha en vanHaren lagere huren afdwingen wegens de slechte resultaten, maar bieden met name Franse beursgenoteerde vastgoedfondsen weerstand. Ook zouden de banken niet altijd mee willen werken.

“Onze omzet is sinds een aantal weken weer dramatisch gezakt, en nu breekt ook nog de belangrijkste tijd van het jaar aan”, zegt Jan Peters, oprichter van modeketen Score. De ondernemers willen hun omzetdaling, op aanraden van brancheorganisatie INretail, voor de helft doorberekenen in een lagere huur. Zestig procent minder omzet ten opzichte van vorig jaar betekent dan dertig procent minder huur gedurende minimaal vijf maanden. 

Maar met name grote vastgoedeigenaren zoals Unibail-Rodamco-Westfield en Klépierre zijn niet bereid om de tafel te gaan. Peters: “Klépierre is de meest starre partij uit het hele landschap.” Volgens vanHaren-directeur Krein Bons is zo’n zestig procent van zijn verhuurders bereid om te praten over huurverlaging. “Maar sommigen doen niets. Vooral in grote steden, waar de huren hoog zijn, doet dat pijn.” Unibail en Klépierre hebben niet gereageerd op vragen van het FD.

Ook in het voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, lagen winkeliers en vastgoedeigenaren in de clinch omtrent de huurprijzen. Na weken van overleg kwam er een leidraad waarin met name het opschorten van de huren was opgenomen. Bindende afspraken kwamen er niet. Volgens Joris Aperghis, ceo van WE Fashion, ontkomen de partijen er dit keer niet aan om zwaarder in te grijpen op individueel niveau. “'Verhuurders zijn nu nog meer doordrongen van de ernst om mee te bewegen.” De modeketen verwacht in heel 2020 veertig procent minder omzet te draaien in de winkels ten opzichte van vorig jaar.
 

Reacties 2


Boze Markthalhuurder 25 nov, 13:20

Ach, dit is al sinds maart bekend, wanneer winkeliersverenigingen en ondernemers (bijvoorbeeld uit de Markthal) hulp zoeken bij bijvoorbeeld wethouder economie Barabara Kathman in Rotterdam over de starre niet meewerkende houding van bijvoorbeeld Klepierre dan komt zijn met een verhaal dat wanneer zij Klepierre belt zij graag met haar praten. Dan laat ze zich weer in de maling nemen dat Klepierre op individueel niveau met de verhuurders wil praten. In de praktijk doen ze amper wat om huurders te helpen en dan zegt die incompetente Kathman ook nog je moet Klepierre vs de verhuurders niet als een David vs Goliath zien..een keihard beursgenoteerde multinational vs kleine standhouders in de Markthal.


Theo Terdu 25 nov, 21:22

De boze Markthal huurder heeft gelijk. Barbara Kathman is géén partij voor professionals zoals de directie van Klépierre. Dat zij zich voor de gek laat houden komt voor haar konto. Het is alleen dramatisch dat door haar ondeskundig handelen de ondernemers het kind van de rekening zijn.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!