FNV: sluit alle winkels met kerst

FNV: sluit alle winkels met kerst

Het Veiligheidsberaad moet voorkomen dat het rondom kerst net zo druk wordt in de winkelstraten als tijdens Black Friday. Daarvoor pleit de FNV in een brief. De vakbond wil onder meer dat alle winkels tijdens kerst verplicht hun deuren sluiten.

De overheid moet volgens de FNV scherpe afspraken maken met de grote winkelketens over openingstijden, winkelsluiting, deurbeleid en reclame-uitingen. Anders kunnen winkelmedewerkers hun werk niet veilig uitvoeren, stelt bestuurder Linda Vermeulen. “Winkelmedewerkers zijn al de hele crisis aan het werk en worden nu blootgesteld aan een drukte die helemaal niet past in een tijd waarin we het coronavirus achter ons willen laten. De drukte in de winkelstraat is door de vele reclames van grote winkelketens op sociale media, tv en radio bewust gecreëerd.”

In de brief, gericht aan het Veiligheidsberaad, pleit de vakbond ervoor winkelketens op zondag te sluiten tot na de kerstdagen. Daarnaast zouden winkels doordeweeks hun deuren na 17.00 uur moeten sluiten zodat medewerkers ‘in alle rust kunnen opruimen’ en wil de FNV dat winkels zowel op eerste als op tweede kerstdag verplicht dicht gaan. Een aantal grote retailers, waaronder supermarkten, wil juist graag opengaan op eerste kerstdag om de drukte te spreiden. Dit moet verboden worden, stelt de vakbond.

Ondertussen overweegt het kabinet het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra om de drukte terug te dringen, weet de NOS. De parkeertijd zou teruggedrongen kunnen worden tot een paar uur en sommige garages zouden tijdelijk gesloten kunnen worden. Zo zouden vooral dagjesmensen ontmoedigd worden om naar de winkelcentra te gaan; regionale en lokale bezoekers kunnen met de fiets of lopend de winkels bezoeken.
 

Reacties 20


Petra Zwagerman 12 dec, 19:25

Spreiden gebeurt niet... Ik werk zelf in een winkel (grotere keten) en elke zaterdag van 2 tot 4 is het bizar druk en moeten mensen buiten in de rij wachten tot er weer genoeg ruimte is binnen (70 personen max binnen)

Mensen gaan 1e kerstdag lekker op visite en 2e kerstdag komen ze lekker shoppen terwijl ze eigelijk thuis moeten blijven. Het werken in een winkel is niet leuk meer. Mensen houden zich niet meer aan de regels. We kunnen eigenlijk niet meer ouders of familie bezoeken maar we kunnen wel met 20 personen tegelijkertijd in een gangpad staan... 👌 Deuren sluiten, mensen blijven deze kerst maar lekker thuis op de bank.


Robert Robert Jongeling 4 dec, 13:01

Ik vind ook: ALLE winkels BEIDE kerstdagen en Nieuwjaarsdag verplicht gesloten houden. Vind het al jaren compleet overbodig om op kerstdagen te winkelen of boodschappen te doen. Dat kun je prima ervoor of erna doen. Heeft AL het personeel ook eindelijk echt vrij.


Frans Leers 4 dec, 00:31

FNV heeft helemaal gelijk, alle winkels dicht met Kerstmis. En de veiligheid van winkelpersoneel dan als bezoekers de mondmaskers weigeren te dragen? Denkt men daaraan? Tijdens de black week niet althans, men laat steden en outletcentra gewoon volstromen ondanks coronamaatregelen: schande! Nee, geld/omzet is belangrijker.


M V 3 dec, 17:33

Laten we de FNV maar afschaffen.
Zijn niet capabel genoeg om met zinnige teksten te komen.
Je komt toch niet voor het personeel op wanneer je de deur wil sluiten op het moment dat je iets extra's kan verdienen?


Hans Dokman 2 dec, 16:03

Natuurlijk FNV, als al die winkels failliet zijn hebben jullie leden elke dag vakantie. Maar ja ,je moet toch wat roepen als je maar een handjevol leden over heb . Gewoon mensen die zich kwetsbaar voelen kunnen geheel vrijwillig thuis blijven toch ?


James Cooper 2 dec, 01:49

FNV heeft groot gelijk. Winkelketens willen alleen omzet maximalisatie en lokken nog steeds klanten naar hun winkel. Op zich begrijpelijk maar in Corona tijd is dat niet verantwoord. De klanten die met kerst willen winkelen zijn funshoppers die zich thuis vervelen, niet omdat ze iets nodig hebben. Laten we eens een voorbeeld nemen aan Duitsland waar de openings tijden sowieso al een stuk minder royaal zijn en zowel klant als winkelier zich beter aan de regels houden dan in Nederland.


Joke Huizinga 1 dec, 19:41

Wat een gezeik hier boven, uit ervaring spreek ik dat de FNV volkomen gelijk heeft. Shoppen is op dit moment een uitje! Er wordt duidelijk iedere keer gezegd "ga alleen en hooguit met 2 personen" . Dit advies is ver te zoeken, en als je de mensen hier op aan spreekt dat ze niet met groepen tegelijk naar binnen mogen dan wordt je voor alles uit gemaakt. Ik zeg ook winkels dicht op onnodige dagen en uren. De mensen spreiden toch niet. En houden zich niet aan de regels. Dus dicht die hap. Je kan altijd nog online bij je favo winkel bestellen als je echt wat nodig bent. Zo staan de verkopers niet in de vuurlinie en blijven zij ook gezond. Echt de klant heeft geen idee wat het is om te werken in een winkel waar je de regels moet handhaven en waar niet naar geluisterd wordt. Nu heb ik het niet over grote steden maar gewoon over een winkel in een winkelcentrum gelegen in een woonwijk.


Kevin Lancee 1 dec, 16:28

Goh wat kunnen we de drukte lekker spreiden, al verschillende zondagen meegemaakt dat het in Zeist bij zowel de Lidl als bij Action veel te druk is, ondanks alles onder het thema blijf zoveel mogelijk thuis gaan we gezellig iedere zondag winkelen.
Wij rijden er lekker voorbij en zwaaien naar alle mensen die lekker staan te wachten buiten voordat ze de winkel in mogen.


Loes Konings- van Seggelen 1 dec, 13:56

Aan het personeel gedacht? Hallo, je hoeft niet te werken als je geen salaris wilt. Is zo opgelost, kerstdagen werken betaald goed en er zijn er genoeg die, die dagen graag werken, lekker druk is de dag zo om.

Kleine steden kunnen het goed aan. Juist ruimere tijden om de boel te spreiden.

Horeca open dan spreid je de drukte, horeca heeft meer dan voldoende gedaan om veilig open te kunnen.


Jolanda V. 1 dec, 13:35

Groot gelijk FNV!
Het verruimen van de openingstijden heeft geen enkel nut. Mensen komen uit ervaring gezellig funshoppen in de weekenden. Ook is de mens een “kudde dier”, ze komen en gaan tegelijk.
Door de weeks is het veel rustiger, en beter beheersbaar.


Ron Kühn 1 dec, 12:54

De klanten willen graag inkopen, bied ze dan ook zoveel mogelijk gelegenheid om deze aankopen te doen. Je bereikt het tegenovergestelde door winkels te sluiten. Juist dan komt de veiligheid meer in het gedrang van onze medewerkers en onze klanten.
Verkeerde gedachte FNV!!


G Rodink 1 dec, 12:53

Denk dat dat wel verstandig is. Gamma en Karwei zijn 2de al wel gesloten. Dit zijn ook wel de piekdagen net als de weekenden. Door de week valt de drukte allemaal redelijk te managen denk ik.


C. Klop 1 dec, 12:37

Bij de FNV zijn ze volkomen van de pot gerukt. Deze ellende komt voor rekening van onze onbetrouwbare en leugenachtige regering die constant een andere koers vaart en alleen bezig is met de komende verkiezingen. Onze politici zijn zo onbetrouwbaar als maar kan, en het wordt nu toch echt tijd dat ze van het toneel verdwijnen. En aan het publiek wil ik vragen, mensen denk zelf nu ook een beetje na, als wij met zijn allen nu eens meer onze verantwoordelijkheid nemen zijn we er misschien sneller van het virus af.


Hemmie Schoenmakers 1 dec, 12:06

Ik denk dat medewerkers van FNV hun salaris doorbetaald krijgen. Ik stel voor betaal ze enkele maanden niet , ( de horeca zit alweer 2 maanden zonder inkomen ) , kijken of ze dan ook zulke uitspraken doen. Hetzelfde geld voor vele overheidsdienaars , ga maar eens in de schoenen van een ondernemer staan zonder inkomen.


Joke Hekkema 1 dec, 12:01

Eindelijk eens aan het personeel gedacht.Goedzo FNV


Koen Melis 1 dec, 11:45

Lijkt me niet de meest ideale oplossing. Door de openingstijden te verminderen wordt het op die momenten dat de winkels wel open zijn alleen maar drukker. Beter zou zijn de consumenten goed te informeren wanneer de drukke en rustige momenten zijn om inkopen te doen. En als de consument hier dan ook daadwerkelijk rekening mee houdt zijn we al een stuk verder.


Edward van Dijk 1 dec, 11:44

Ongelofelijk wat een Waanzin , niet serieus meer te nemen die FNV, met 60 winkels en 400 man personeel hoe moet ik die dan betalen ? Denken ze bij FNV dat er een boom in de tuin staat waar het aangroeit ? Kijk naar omliggende landen België of Spanje daar hebben ze volledige Lock downs en hoe staan ze ervoor ?? Het helpt niet zowel Lock downs en mondkapjes maar we blijven gewoon deze maatregelen nemen waanzin ten top . We moeten het virus accepteren en er mee leren omgaan , we kunnen niet de hele maatschappij en economie op slot gooien dit gaat op langer termijn veel en veel meet ellende veroorzaken , wanneer worden we nu een keer wakker.
We zullen zsm de zorg moeten proberen op te schalen en gesloten ziekenhuizen weer openen en klaar maken voor Covid patiënten een Virus stop je helaas niet met veelal de schijnveiligheid maatregelen die we nu steeds aan het nemen zijn.


Ger Boer 1 dec, 11:34

Zijn ze helemaal gek geworden , kunnen de winkeliers eindelijk de achterstand van hun omzet verlies goed maken ,doen ze dit , De overheid helpt zo de detailhandel naar de klote ,omdat ze zelf te kort schieten en medische zorg niet op orde hebben.


Nico van den Ameele 1 dec, 11:34

Ze snappen er daar niet veel van geloof ik. De oplossing zit juist in verruiming van openingstijden, zo kan de drukte gespreid worden. Beperk je openingtijden dan zal het tijdens deze openingtijden alleen nog maar drukker worden. Bovendien moet men eens stoppen met alle winkelplaatsen te vergelijken met grote steden. In veel kleinere plaatsen zijn er geen problemen met te grote drukte. Als deze dan ook moeten sluiten dupeer je deze ondernemers nog meer....


Jan Van de akker 1 dec, 11:27

FNV is compleet gek geworden

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!