Kaalslag dreigt: 'Veertig procent meer leegstand in 2021'

Kaalslag dreigt: 'Veertig procent meer leegstand in 2021'

De winkelleegstand in de Nederlandse binnensteden neemt het komende jaar flink toe. Begin 2022 zal negentien procent van de winkelmeters leegstaan, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport met medewerking van Locatus.

Voor het rapport werden 53 grote en kleinere binnensteden onderzocht. Het aantal bezoekers is momenteel nog altijd fors lager dan voor de coronacrisis. De onderzoekers verwachten dat grote steden de hardste klappen krijgen. Zo stijgt de winkelleegstand het hardst in Amsterdam, Groningen, Delft en Haarlem. Die steden zijn veelal afhankelijk van toeristen en dagjesmensen en die blijven nu weg.

In Amsterdam neemt de leegstand naar verwachting met ruim 150 procent toe tot een totaal van 14,6 procent. In steden als Heerlen en Roosendaal was de leegstand al hoog, maar neemt die relatief minder sterk toe. Landelijk groeit het aantal lege winkelmeters tot begin 2022 met veertig procent, is de verwachting.

Op langere termijn vreest PBL dat de gevolgen voor kleinere steden, ondanks de minder grote impact van corona, groter blijken. Zij hadden het al moeilijk, terwijl grote steden vermoedelijk veerkrachtiger zullen zijn na de crisis. Het planbureau waarschuwt om niet over te gaan tot overhaaste transformaties van binnensteden, maar goed te kijken wat lokaal nodig is.
  
 

Reacties 7


Henk Vaassen 4 dec, 14:11

Mooi, ombouwen tot woningen en probleem opgelost.


c.t. de koning 4 dec, 14:16

Winkelgebied compacter maken, horeca betaalbare ruimtes aanbieden leuke terrassen maken
cultuur toevoegen, en betaalbare huren
Winkelen blijft altijd bestaan.


Olaf Busch 4 dec, 17:12

Zo makkelijk is het niet. Winkels in voormalige woningen kunnen weer naar hun oude functie teruggebracht worden.Maar panden (vooral in de A en B gebieden) die als winkel gebouwd zijn laten zich moeilijker ombouwen. Komt bij dat functie wijziging naar horeca geen oplossing meer is. Integendeel. Tenslotte komt bij compacter maken op een moment de ondergrens in zicht. Dan is er zo weinig aanbod dat de bezoeker definitief uitwijkt naar de grotere stad. Alleen winkelgebieden met een heel bijzondere identiteit gaan overleven.


Joost Kriek 4 dec, 20:04

Er is maar een probleem en dat is dat de verhuurders teveel geld willen hebben. Die zien vastgoed in waarde stijgen maar doen net alsof online winkelen niet bestaat.


Gerjo Safi 5 dec, 08:40

Kortere huurcontracten en onzetgerelateerde huurprijzen zouden kunnen helpen ook om startende ondernemers te laten beginnen


MARJAN Terweij 5 dec, 09:41

Er is maar een reden voor deze leegstand,Verhuurders denken nog steeds dat the sky the limiet is,je moet wat omzetten om die huren te kunnen betalen.


Piet de Vries 9 dec, 14:43

Als de leegstand nu 8% is en deze met 40% toeneemt kom je op 11,2% leegstand...dat noem ik geen kaalslag. Zeker geen positieve ontwikkeling, maar deze "sensatie kop" vertekend weer lekker.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!