Winkeliers die door de lockdown hun deuren moesten sluiten, worden volgens premier Mark Rutte gecompenseerd voor hun reeds gekochte voorraad. Het ministerie van Economische Zaken komt nog deze week met een brief waarin de details van de extra vergoeding worden uitgewerkt, meldt het FD.

Dinsdag moesten alle winkeliers die grotendeels niet-essentiële producten verkopen hun deuren sluiten. Veel ondernemers hebben in aanloop naar de feestdagen al voorraad ingekocht, die ze nu niet (volledig) kwijt kunnen. Daarom komt het kabinet met een ‘voorraadvergoeding’, aldus Rutte tijdens een Kamerdebat over de huidige lockdown.

Lokaal winkelen
Rutte roept Nederlanders daarnaast op om lokaal te winkelen, schrijft de NOS. De premier verwacht dat de meeste kerstcadeaus online gekocht zullen worden, maar niet alle (kleine) winkeliers hebben een uitgebreide webshop. 

Hij hoopt dat er in zo'n geval iets gekocht kan worden via de telefoon, maar het is niet de bedoeling dat de aankoop dan bij de winkel wordt opgehaald. “Dat zorgt weer voor meer bewegingen en dat moeten we nu net niet hebben.” Rutte gaat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vragen of ze een oplossing kan bedenken.