Albert Heijn stopt per 1 januari met de uitgifte van papieren koopzegels. Dat meldt NU.nl. Klanten kunnen spaarboekjes de komende vijf jaar nog wel inleveren. 

Albert Heijn introduceerde de koopzegel in 1955. Klanten konden bij het afrekenen van hun boodschappen voor tien cent een zegel kopen. Bij een vol spaarboekje kreeg je destijds 52 gulden uitgekeerd. De rente bleef 65 jaar lang hetzelfde: zes procent.  

Mede door de coronacrisis maakten klanten echter steeds meer gebruik van online diensten en steeds minder van de papieren zegeltjes. Zo steeg het aantal wekelijkse gebruikers van de Albert Heijn-app naar twee miljoen, tien keer zoveel als een jaar geleden. In mei introduceerde de keten de mogelijkheid om digitaal koopzegels te sparen in de app. Daarmee is niet alleen het risico op besmetting met het coronavirus volgens de super kleiner, maar het zorgt er ook voor dat klanten hun boekjes niet meer kwijt kunnen raken en het is milieuvriendelijker omdat er geen papier gebruikt hoeft te worden. 

Van de uitgegeven zegels is op dit moment al zo’n tachtig procent digitaal. Klanten kunnen hun papieren zegels ook na 1 januari nog inleveren in ruil voor digitale zegels. Daar hebben ze tot in elk geval eind 2025 de tijd voor, laat de supermarkt weten.