UPDATE: de avondklok gaat zaterdag of zondag in

Het kabinet overweegt vanaf vrijdag een avondklok in te stellen. Tussen 20.30 en 4.30 uur mag je zonder geldige reden niet buiten zijn, is volgens NOS en RTL het voorstel dat op tafel ligt.

Het voorstel is dinsdagavond besproken in het Veiligheidsberaad met de burgemeesters. Het kabinet hakt deze ochtend de knoop door. Naar verwachting is er aan het begin van de middag een persconferentie, zodat de Tweede Kamer meteen over de nieuwe maatregelen kan debatteren. Het Outbreak Management Team met corona-experts stelde een avondklok voor, omdat de Britse variant van het virus ook in Nederland snel om zich heen grijpt. Deze variant is waarschijnlijk veel besmettelijker.

Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van webwinkels, maakt zich geen zorgen over de effecten van een avondklok. "Het is een lastige, maar begrijpelijke keuze van het kabinet om de effecten van het coronavirus maximaal in te dammen", zegt directeur Wijnand Jongen. "Maar aangezien mensen die ’s avonds moeten werken nog wel naar buiten mogen, verwachten we geen problemen voor webwinkels en vervoerders. De bezorging kan en mag dus ook gewoon doorgaan binnen de spertijd."

Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, zei eerder al dat het belangrijk is dat er kan worden doorgewerkt in distributiecentra en in supermarkten, waar na sluiting de schappen moeten worden bijgevuld. Ook de bezorging van boodschappen moet volgens het CBL doorgaan.