'Verbod op tabaksverkoop nekslag voor dorpssuper'

'Verbod op tabaksverkoop nekslag voor dorpssuper'

Veel dorpssupermarkten dreigen in grote problemen te komen als ze geen sigaretten meer mogen verkopen. Dat blijkt uit een enquête van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig supermarktondernemers.

Ruim de helft van de bijna zeshonderd respondenten geeft aan dat een verkoopverbod een gevaar vormt voor de continuïteit van het bedrijf. Meer dan twintig procent houdt zelfs rekening met bedrijfsbeëindiging binnen één á twee jaar. Van de ondernemers die zijn gevestigd in een dorp vreest meer dan de helft direct voor hun bedrijf.

Bij de kleinere winkels is de tabaksverkoop goed voor zo'n twaalf procent van de totale opbrengst, zegt het Vakcentrum. "Bovendien is de vrees reëel dat niet alleen de tabaksverkoop wegvalt, maar dat consumenten ook de overige supermarktaankopen dan elders gaan doen." In november maakte het kabinet bekend dat supermarkten vanaf 2024 geen tabak meer mogen verkopen.

Reacties 8


Alexander Postuma 29 jan, 10:42

En wat stelt het Vakcentrum nu voor om dit probleem op te lossen? Het wordt hoog tijd voor een meer ondernemers- gerichte instelling bij de winkeliers ipv alleen maar klagen!


Bert Smolders 29 jan, 11:25

12% van de omzet met een bruto marge van 7%
Kost de samenleving miljarden!
Die lobbyisten van de tabakindustrie zijn echt een doorn in het oog !


Herman van Wissen 29 jan, 12:06

Ook het vakcentrum staat met haar rug naar de consument. Wat is nu belangrijk? En ondernemerschap hoort bij ondernemers. De ruimte die vrij komt gebruiken voor een vitamine assortiment? of een andere groep die past bij service en gezondheid.

Oproep Steun voor Wanda de Kanter.
Ik hoor nog de aarzeling van AHOLD Frans Muller in Buitenhof over de vraag wanneer hij stopt met het verkopen van sigaretten. Tja dan moet het eerst wettelijk verboden worden want het is toch omzet. Deze houding kunnen ze goed maken om Wanda de Kanter nu financieel te steunen en alsnog te stoppen met het verkopen van deze kankerverwekkende producten. Het lijkt in de foodwereld en zeker bij supermarktketens een taboe om kritisch te zijn op de producten die ze verkopen. De houding is wij houden ons aan de wet. Het maakt ons niet uit wie het maakt (uitbuiting) of welke stoffen er in verwerkt zijn (giftig). Zo sta je wel met je rug naar je klant en de maatschappij. Wij hebben niet alleen nieuw leiderschap nodig in de politiek maar ook nieuw leiderschap in ondernemersland. #kanker #voedingsmiddelen #leiderschaphttps://digitalekrant.trouw.nl/trouw/1157/article/1284892/13/1/render/?token=cfaa276c45868cf94362efd9ae3da0d4&page_url=https%3A%2F%2Fkrant.trouw.nl%2Ftitles%2Ftrouw%2F8321%2Fpublications%2F1157%2Fpages%2F13


Arie Feenstra 29 jan, 12:36

Het zijn niet alleen de buurtsuper die er last van hebben! Wat te denken van de consumenten, zeker in de kleine dorpen waar ook geen tabakwinkels bestaan, dan betekend het dat je straks voor een pakje tabak 10 km moet rijden. Dit is absurditeit ten top! Kleine ondernemers die in dorpen alles aangrijpen om te overleven, en daarnaast de consument proberen te bedienen zullen her lootje leggen met het gevolg dat uiteindelijk dorpen zullen leeglopen en uitsterven.
Frankrijk heeft al genoeg spookdorpen je ziet daar het levende voorbeeld. Dit krijg je zo ook in Nederland


Erik van der Flier 29 jan, 14:15

Erg duidelijke reacties, dit had natuurlijk allang moeten gebeuren. Aan roken overlijden meer mensen per jaar dan aan Corona. Wonderbaarlijk dat hier zo weinig aandacht voor is.


R van Duin 29 jan, 15:32

Het argument dat tabaksontmoedigingsbeleid ten koste gaat van banen of omzet, betekent simpelweg dat banen of omzet belangrijker zijn levens. We kunnen geen banen of omzet in stand houden door gif te laten verkopen aan onze bevolking.


Frits Mulder 29 jan, 20:20

Een beetje huilverhaal. 12 procent met een zeer lage marge.
Als je als dorpswinkel dat niet kan overleven dan is de vraag hoe sterk dergelijke winkels in hun schoenen staan.
Vooral creatief bezig zijn en niet mekkeren zou ik zeggen


Anton van Tilborgh 29 jan, 21:10

Mooi te lezen deze diversiteit aan reacties. Mensen die de zorgen delen en zij die het ontbeert aan empathisch vermogen, zelfs nog niet het volume van een “garnaal” mogen hebben.
Tabak is al jaren een issue en we weten al heel lang dat dit zou gaan gebeuren. Dat neemt niet weg dat de wetgever en de vakorganisaties hun plicht verzaken en wel eens wat meer energie mogen steken in begeleiding naar kansen voor de toekomst.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!