Winkels mogen vanaf volgende week bestellingen laten afhalen. Dat zeggen Haagse ingewijden tegen het FD. Volgens de krant gaat dat maandag 8 februari in, de NOS verwacht twee dagen later. Zondag maakte het kabinet al bekend dat de scholen en kinderopvang volgende week maandag weer open gaan.

Talloze retailers vragen al lange tijd om click & collect toe te staan. Zo kunnen ze tijdens de lockdown toch nog wat omzet draaien. Behalve de horeca mag nu slechts een beperkt aantal winkels bestellingen laten afhalen. Het gaat onder meer om bouwmarkten.

Ook de Raad Nederlandse Detailhandel, de brancheorganisatie voor grotere non-foodwinkelformules, dringt er bij het kabinet al sinds half december op aan. "Click & collect mag in alle landen in Europa tijdens een lockdown en geeft klanten een contactloze mogelijkheid en winkeliers een beetje lucht", zegt directeur Eus Peters. "Het is alsof je de vluchtstrook aan de voorkant van een (logistiek) ongeluk openzet en de auto's vooraan er een beetje weer langs kunnen. Winkeliers gaan hier geen winst op maken en het is ook niet de oplossing voor onze problemen. Daarvoor moeten we echt weer open kunnen. Maar het is een hoopvolle eerste stap."