Albert Heijn houdt een pilot met een automaat van Drop & Loop. Klanten kunnen hun oude kleding inleveren bij AH de Block Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel, in ruil voor korting op hun boodschappen.

De automaat van de Rotterdamse startup is te vergelijken met een machine voor statiegeldflessen. Klanten kunnen er kleding, riemen, knuffels en huishoudtextiel inleveren. “De textiel valt in een afgesloten container”, vertelt medeoprichter Carlijn Oosthoek tegen het AD. “Vervolgens krijg je een kortingsbon, die je kunt besteden bij die winkel.’’ Voor elke zak ingeleverde kleding ontvangt de klant vijftig eurocent korting. “Een beloning voor duurzaam denken en doen. Wij zorgen dat het textiel wordt opgehaald en naar het sorteercentrum gaat.’’

Kleding die nog gebruikt kan worden gaat naar tweedehandswinkels of wordt gedoneerd aan goede doelen. De overige stukken worden gerecycled. Drop & Loop hoopt uiteindelijk ‘voldoende Drop-and-Looppunten’ in elke gemeente te hebben, niet alleen in supermarkten maar ook in kledingwinkels en stomerijen.
 

Beeld: Website Drop & Loop