Ondernemers willen 'coronabelasting' voor webreuzen als bol.com

Ondernemers willen 'coronabelasting' voor webreuzen als bol.com

Meerdere ondernemers pleiten voor een ‘coronabelasting’ voor bedrijven die het afgelopen jaar profiteerden van de coronacrisis, zoals bol.com. Dat meldt de NOS. Het voorstel is ook in de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven.

Bij de presentatie van de jaarcijfers afgelopen woensdag bleek dat de omzet van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van bol.com en Albert Heijn, met ruim veertien procent is gestegen. De omzet van bol.com steeg zelfs met 54 procent. Sommige ondernemers maken zich zorgen om de marktpositie van de webreus en zijn bang dat het marktaandeel dat bol.com en andere webwinkels de afgelopen tijd hebben veroverd, niet kan worden teruggewonnen. 

Om de ongelijkheid tussen ‘de winnaars en de verliezers’ recht te trekken gaan er stemmen op voor een zogenoemde coronabelasting. Bedrijven die juist profiteerden van de crisis zouden via een heffing een deel van hun winst kunnen afdragen aan ondernemers die noodgedwongen hun zaak moesten sluiten. 

Ahold Delhaize-topman Frans Muller wil niet spreken van winnaars en verliezers, zegt hij tegen de NOS. "Ik begrijp de pijn van ondernemers die hun winkels moesten sluiten. Daarom hebben we in één jaar tweeduizend ondernemers extra toegang verleend tot onze website”, aldus Muller. “Zij kunnen gebruikmaken van onze infrastructuur. Dat is een van de manieren hoe wij een bijdrage proberen te leveren zodat ondernemers een minder slechte tijd hebben."

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) liet weten samen met de SP vargen over de coronabelasting te hebben voorgelegd aan demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief. Ook Thierry Aartsen van de VVD wil dat het voorstel door het kabinet wordt onderzocht. Frans Muller zegt de maatschappelijke discussie te begrijpen, maar vindt de coronabelasting ‘een vraagstuk voor het volgende kabinet’.

Reacties 10


Armand Geluk 20 feb, 09:27

Helemaal akkoord met Sven alles belasten. Ieder pakje €5 heen en weer. Hoe groter het pak/container hoe hoger de belasting. Multinationals maken onze maatschappij kapot, hebben geen verantwoordelijks gevoel. Bogaar ligt niet wakker dat onze eigen winkels failliet gaan en Tevreden bagatelliseerd alles voor zijn eigen gemak. Europa moet een en sterk zijn om ons te beschermen.


Sven Beauvoir 18 feb, 19:28

Heel simpele oplossing. Elke bestelling belasten met 5 euro milieubelasting. En gratis retourneren verbieden. Eens zien of de webreuzen dan nog zo aantrekkelijk zijn.

Ook voor het Buitenland natuurlijk, douanebelasting !

Zo simpel.


P. Mulders 18 feb, 17:41

Er zit natuurlijk wel wat in. Als samenleving ondersteunen we een groot aantal bedrijven, dit heeft gevolgen voor iedere inwoner van Nederland op ieder gebied waar de overheid een rol speelt. Op het zelfde moment lopen een aantal bedrijven goed vol (supermarkten & online met name met indexen waar ze vroeger van droomde) dus dat daar naar gekeken wordt is heel redelijk. Het is namelijk of we steunen niemand en is het ieder voor zich, of we steunen wel maar dan dragen de winnaars extra bij. Het kan niet zijn dat dit alleen op de burger afgewend wordt. De kaalslag in de winkelstraten is de laatste jaren al stevig genoeg en dat heeft meer gevolgen dan alleen voor het winkelen.
Herman van Wissen heeft ook een goed punt, wat zouden we doen met onze online winkels wanneer de regering alle webshops 6 maanden zou gaan sluiten om welke reden dan ook.
Praktisch zijn er natuurlijk nog wel wat zaken maar dat is oplosbaar.


Henk Jan Tevreden 18 feb, 14:59

De webreuzen boeken geen eens winst. Hoe kun je dit dan belasten? Daarnaast kan dit alleen Europees worden opgelost. Daarnaast alle omnichannel bedrijven ook lekker belaten? Leuk voor de bühne weer.
Men kan beter snel weer het land openen ipv dit soort prietpraat belastinggeld te verspillen.


C Bogaar 18 feb, 12:48

Je laat je toch niet behandelen als een hond..
Bij de voordeur wachten op je spullen
In de kou en regen.
En mondkapje op in de winkels ja dag..
Laat die belasting maar komen ik doe alles online Heerlijk.


C Bogaar 18 feb, 12:39

Dit is nog maar het begin
Meer ziektes meer uitval personeel etc..
En veel winkels dicht en meer online verkoop.


Herman van Wissen 18 feb, 12:14

Wanneer je concurrenten door de overheid worden gesloten oa horeca en warenhuizen is het niet vreemd dat je meer omzet en winst maakt. Het is geen verdienste maar een groot cadeau. Daar zou je als bedrijf waaronder Ahold iets voor de maatschappij kunnen doen. Wachten op de regering is een houding die niet past als je een maatschappelijke onderneming wil zijn. Dit heeft niets met winnen of verliezen te maken.


C Bogaar 18 feb, 12:09

Veel bedrijven hebben ons leeg gezogen
Restaurants, bepaalde bedrijven.
Arrogant dat ze waren..
Nu weten ze wat het is om bijna niks te hebben.


Dennis van Dongen 18 feb, 11:52

Ben benieuwd. Geldt dit dan ook voor externe verkopers? Of gecombineerde webshop/fysieke winkels? Wordt Amazon Nederland en Zalando (Duits en externe Nederlandse verkopers) en Alibaba dan ook extra belast? De reactie is aan de ene kant begrijpelijk, maar on-line verkoop neemt toe en is inderdaad door Corona harder gestegen. Er zijn ook winkels die overeind blijven door verkoop op platforms. Er zitten veel kanttekeningen aan "Coronabelasting"


Joost Kriek 18 feb, 11:39

Leuk voor de bühne maar die gaat er nooit komen. Die belastingdienst is al overbelast moeten ze dan ook nog gaan uitzoeken welke bedrijven voordeel hebben gehad?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!