INretail vindt het goed nieuws dat de regels voor winkelen op afspraak worden verruimd. "Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels", zegt de brancheorganisatie.

Winkels met een oppervlakte van meer dan vijftig meter mogen vanaf 16 maart één klant per 25 vierkante meter ontvangen. INretail vindt dat een stap in de goede richting. "Maar de enige echte oplossing is het weer volledig heropenen van de winkels en dat kan veilig. Dat hebben we acht maanden bewezen." De rechter doet uiterlijk vrijdag uitspraak in een kort geding waarin INretail dat eiste.

HEMA reageert opgetogen op de verruiming. "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee", zegt een woordvoerster tegen het ANP. Hornbach was aanvankelijk heel enthousiast. "Dat zou fantastisch zijn", zei een woordvoerder. Een Hornbach-filiaal heeft gemiddeld een oppervlakte van 15 duizend vierkante meter. Dat zou betekenen dat er zeshonderd klanten tegelijk in de winkel mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard. Het enthousiasme werd getemperd toen bleek dat er een plafond wordt ingesteld van maximaal vijftig mensen.