'Winkeliers ademen al jaar door een rietje'

'Winkeliers ademen al jaar door een rietje'

De overheid heeft veel te weinig oog voor de nood onder winkeliers. Dat zei algemeen directeur Jan Meerman van INretail tijdens het kort geding waarin de branchevereniging heropening van de winkels eiste. "Winkeliers ademen al een jaar door een rietje."

Volgens Meerman dreigen duizenden winkeliers failliet te gaan. De advocaten van INretail betoogden dat winkels die verdwijnen ook niet meer zullen terugkomen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat winkels al sinds half december dicht zijn. Volgens hen kan er veilig worden geshopt.

De landsadvocaat zei namens de Staat dat er geen ruimte is om winkels volledig te heropenen. Daarvoor zijn er te veel coronabesmettingen. Meer dan click & collect en winkelen op afspraak zit er daarom voorlopig niet in.

De voorzieningenrechter hoopt uiterlijk komende vrijdag uitspraak te doen.

Lees hier het liveblog terug:

11.43 uur. De zitting wordt gesloten. De voorzieningenrechter zegt dat ze ernaar streeft uiterlijk komende vrijdag om 10.00 uur uitspraak te doen.

11.40 uur De landsadvocaat legt uit hoe de besluitvorming werkt. Het kabinet beoordeelt voorstellen uit de sector, maar moet vervolgens 'een weging' maken. "Daarbij ligt alles op tafel, niet alleen de retail."

11.35 uur De landsadvocaat zegt dat er wel degelijk een omvangrijk steunpakket ligt. Nogmaals wijst ze erop dat het kabinet ook het economisch belang bij besluiten betrekt.

11.32 uur Algemeen directeur Jan Meerman van INretail wijst op de nood onder winkeliers. "We ademen door een rietje." Er zullen duizenden winkeliers failliet gaan, zegt hij.

11.30 uur Directeur Udo Delfgou van INretail aan het woord. Hij wijst op de ontoereikende steunmaatregelen. Delfgou erkent dat INretail in constructief overleg is met de overheid, maar dan gaat het om het ministerie van Economische Zaken. Het kabinet neemt andere besluiten, waar INretail niet achter staat.

11.20 uur Quix mag niet spreken. De advocaten reageren in tweede termijn op wat de Staat naar voren heeft gebracht. Het OMT is ongelooflijk leidend, zegt advocaat Paardekooper. Ook weerspreekt hij dat bijna alle Europese landen een soortgelijk beleid hebben. België en Frankrijk hebben een beter doordacht beleid, vindt hij. Een collega wijst erop dat heropening van winkels ook goed is voor de spreiding van mensen. In parken is het bijvoorbeeld druk.

11.15 uur De advocaten van INretail hebben een deskundige meegenomen: Frank Quix van onderzoeksbureau Q&A. De voorzieningenrechter vraagt zich af in hoeverre hij iets kan toevoegen aan wat al is gezegd.

11.10 uur De landsadvocaat gaat in op versoepelingen die wel zijn doorgevoerd: click & collect en winkelen op afspraak.

11.05 uur De landsadvocaat ontkent nogmaals dat het kabinet alleen maar naar adviezen van het OMT kijkt. Heropening van winkels zal tot veel meer contacten van allerlei mensen leiden en maakt de epdemie veel slechter, zegt ze.

11.00 uur We zitten nog steeds midden in de coronacrisis, zegt de landsadvocaat. Ondanks alle maatregelen die zijn getroffen, neemt de epidemie toe. Er is 'domweg' geen ruimte om winkels te openen, meent de landsadvocaat.

10.55 uur Volgens de landsadvocaat maakt INretail een willekeurige vergelijking met de situatie in andere landen. Vrijwel alle Europese landen kennen een vergelijkbare aanpak als Nederland, zegt ze. Verder: dat er geen besmettingen in winkels bekend zijn, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

10.50 uur De sluiting van de winkels is nodig en rechtvaardig, zegt de landsadvocaat. Er is volgens haar geen ruimte voor minder vergaande maatregelen. INretail beweert dat de sluiting van winkels niet bijdraagt aan de bestrijding van de epidemie, zegt de landsadvocaat. Dat is volgens haar een onjuiste conclusie.

10.45 uur De landsadvocaat zegt dat de Staat doordrongen is van het ingrijpende karakter van de coronamaatregelen, zoals de sluiting van de niet-essentiële winkels. De landsadvocaat praat nogal snel, stelt de voorzieningenrechter vast. De griffier geeft aan het wel te kunnen volgen.

10.43 uur Het woord is aan de landsadvocaat.

10.40 uur Advocaat Paardekooper vindt het vreemd dat er wel ruim 13 miljoen mensen naar de stembus kunnen, maar dat de winkels dicht moeten blijven.

10.30 uur De derde advocaat gaat dieper in op de in zijn ogen slechte afweging van de verschillende belangen. Hij wijst er daarnaast op dat winkelen veilig is. Zo is er volgens hem geen enkel voorbeeld te vinden van besmettingen in supermarkten, die wel gewoon open zijn. De steunmaatregelen van de overheid zijn niet voldoende.

10.25 uur Advocaat Blom vindt sluiting niet-proportioneel. De Staat volgt 'onderdanig' de adviezen van het OMT, zegt de advocaat. De belangen worden niet goed afgewogen, vindt Blom.

10.20 uur De sluiting van de winkels zal tot vele faillissementen leiden, zegt advocaat Blom van INretail. "De winkels die nu uit het straatbeeld verdwijnen, komen niet meer terug."

10.15 uur De advocaten Paardekooper en Blom van INretail vinden het onduidelijk waarom de winkels dicht moeten blijven. Volgens hen is er op geen enkele manier aangetoond dat de maatregelen werken. Ze verwijzen naar België, waar de winkels gewoon open zijn en het aantal besmettingen terugloopt.

10.00 uur In de eerste termijn krijgen zowel de advocaten van INretail als de Staat 20 minuten de tijd. De advocaten van INretail beginnen.

Reacties 2


Machiel R 8 mrt, 11:59

Mooi dat IN Retail een poging doet maar ik moet zeggen dat de punten die ik lees in deze blog nou niet echt heel sterk overkomen. Ik ben geen jurist maar hier zal de regering niet echt wakker van liggen.


Tonny Eshuis 8 mrt, 12:23

geen sterk betoog van in retail

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!