De Bijenkorf en IKEA overwegen de deuren te openen voor winkelen op afspraak nu er meer mensen per verdieping welkom zijn. Hetzelfde geldt voor Hornbach en H&M, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Eerder was de regel dat retailers maximaal twee mensen per verdieping mochten ontvangen. Dat vond IKEA met zijn grote winkeloppervlaktes 'niet rendabel'. Maandag maakte premier Rutte bekend dat het aantal wordt verhoogd naar vijftig, afhankelijk van het aantal vierkante meters. Een woordvoerder van IKEA laat weten mogelijke opening voor winkelen op afspraak vanaf 16 maart nu 'intern te bespreken'.

Dat geldt ook voor De Bijenkorf. Die 'onderzoekt of de versoepeling die bekend is gemaakt, een mogelijkheid is waar we gebruik van zullen maken', aldus de woordvoerder. "Op dit moment maken wij onze winkels klaar voor volledige heropening, zodat klanten en medewerkers er veilig en verantwoord kunnen winkelen en werken."

H&M ging in eerste instantie niet mee, maar laat nu weten dat klanten heel graag zijn winkels wil bezoeken. "Ze kunnen op korte termijn dan ook weer terecht, op afspraak." Bouwmarkt Hornbach gaat mopperend overstag. "Die vijftig klanten hebben meer dan een tennisveld aan ruimte voor zichzelf."