Pandbazen verlagen huren van winkels

Pandeigenaren hebben de laatste paar maanden de huren van winkels flink verlaagd. Ze hopen zo leegstand tegen te gaan, blijkt uit navraag van BNR.

De huren in grote steden liggen 20 tot 25 procent lager dan een jaar eerder, zegt Chris Lanting van vastgoedadviseur Colliers. "Omdat het vaak om meerjarige huurcontracten gaat, komen er over een langere periode minder inkomsten binnen. Verhuurders maken wel afspraken over jaarlijkse indexaties, maar die zijn vergelijkbaar met de inflatie. Ze gaan dus niet helpen om de verliezen goed te maken."

In middelgrote steden liggen de huren tien tot vijftien procent lager. "Daar was al vóór corona sprake van een aardige afslag op de huren." De machtspositie van winkeliers wordt sterker, stelt Lanting vast. "Ze kunnen tegen een eigenaar zeggen: 'Prima deze huur, maar aan overkant van de straat kan ik voor aanzienlijk lagere prijzen huren'."

 

Reacties 6


Machiel R 15 mrt, 16:38

Hebben we het dan over kleine, middel, of grote panden. Hebben we het dan over grote of kleine steden of om buurtcentra? Niet een heel informerend artikel.


Joost Kriek 15 mrt, 17:12

Artikel geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Veel echt grote winkelgebieden zoals Hoog Catherijne of The Mall zijn van een eigenaar. We hoeven ook echt geen medelijden met de GROTE verhuurders te hebben want ze hebben jarenlang de prijs nog omhoog gedreven terwijl de bezoekersaantallen minder werden.


Arie Feenstra 15 mrt, 17:27

O,o,o, kijk eens hoe goed wij zijn. Zullen de vastgoed magnaten zeggen en nog denken dat ze het zijn ook.
Ondernemers in de retail zijn al vele maanden dicht, en nu pas doet de vastgoed een duit in het zakje, waarom? Omdat ze nu in eens aan zien komen dat veel retailers failliet zullen gaan. Als ze dit veel eerder hadden gedaan waren er minder retailers op de fles gegaan, maar nee.... eerst uitkleden, en pas als het dreigt mis te gaan springen ze ineens zgn in de bres voor de retailers.
Dus hoera stemming? Tuurlijk niet. Zodra de winkels weer open kunnen staan de huren weer op top niveau. Vastgoed kent geen compassie, (de enkele goede uitgesloten maar die zijn op 1 hand te tellen waarschijnlijk


Frits Mulder 15 mrt, 19:27

Beetje overspannen reactie van Arie. Als vastgoedmanager in een middelgrote stad zie ik dat pandeigenaren wel degelijk hun verantwoording nemen. De manier waarop jij pandeigenaren wegzet is echt droevig.
Er is in onze gemeente, IJsselstein, geen spraken van dergelijke situaties.
Bij ons is op een hand te tellen waar de problemen zijn. En ja we zitten niet in Utrecht of Amsterdam. Maar niet alles over één kam scheren s.v.p.


Ton M 16 mrt, 18:48

Snap niet zo goed waarom we praten over DE vastgoedsector, ik ben als kleine retailer afhankelijk van een huurbaas met 2 of 3 eigen panden. Dus geen conglomeraat of grote vastgoedconcerns.
De goede man is al in tranen als ik hem bel en bij godsgratie heb ik UITSTEL van de helft van de huur gekregen sinds januari van dit jaar. En elke maand moet ik weer smeken of ik AUB uitstel mag.
De wereld denkt dat alles geregeld is als er met de grote partijen iets geregeld wordt maar je wil niet weten hoe vaak ik het aan de omgeving uit moet leggen dat de ondersteuning zowel van regering als van grote partijen niks voorstelt of veel te lang duurt


Herman Ruyter 19 mrt, 09:09

Ik heb nog geen enkel voorstel mogen ontvangen, moet vooralsnog alles voor 31-12-21 terug betaald hebben, ook nog dat van de eerste golf erbij.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!