Reisbureauketen D-reizen is voorlopig niet in staat zijn klanten terug te betalen. Ook speelt een conflict met garantiefonds SGR, dat de organisatie als deelnemer wil schrappen.

Topman Jan Henne De Dijn van moederbedrijf D-rt Groep schrijft in een brief aan klanten dat terugbetaling van (aan)betaling of tegoed ‘helaas wordt uitgesteld totdat wij voldoende steun vanuit de overheid ontvangen’. Oorzaak is volgens hem het overheidsadvies om tot zeker half april geen reizen te maken en boeken. ‘Het gevolg van dit advies is dat onze organisatie sinds maart 2020 tot minimaal 15 april 2021 bijna geen inkomsten heeft’, schrijft de ceo.

D-reizen startte eerder deze week een kort geding tegen garantiefonds SGR omdat ze zich achtergesteld voelen bij de toekenning van overheidssteun. Het onlangs opgerichte voucherfonds, dat uitkomst moet bieden als reisorganisaties klanten de waarde van vouchers moeten terug betalen, zou een te lage vergoeding bieden. Een bemiddelaar als D-reizen zou daarnaast minder baat hebben bij het fonds dan touroperators zelf.

Tegelijkertijd wil SGR D-rt Groep als deelnemer schrappen als er voor 31 maart niet één miljoen euro als extra zekerheid op een derdenrekening is gestort. Een woordvoerder van D-reizen zegt tegen De Telegraaf dat het geld daar al op staat, maar volgens de advocaat van SGR is de onderliggende overeenkomst voor extra zekerstelling niet door Drt-groep ondertekend. Volgens D-rt komt er in ieder geval voor 31 maart een oplossing.

Gevolg is ook dat touroperators hun samenwerking met D-rt Groep heroverwegen, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Zo zegt Corendon zijn relatie met de organisatie te heroverwegen. D-rt Groep zegt nog geen opzeggingen te hebben ontvangen.

D-rt Groep heeft met D-reizen en VakantieXperts in totaal ruim driehonderd reiswinkels. Sinds eind vorig jaar is de organisatie in handen van ceo Henne De Dijn en technisch directeur Marije Haeck.