Nederlanders kunnen vanaf deze maandag alleen nog winkelen in Duitsland met een negatieve sneltest op zak. Klanten zonder bewijs dat recent is vastgesteld dat ze geen corona hebben, komen de winkel niet in. Dat meldt het FD.

Het geldt alleen voor de Duitse regio aangrenzend aan Twente en de Achterhoek. Het is een aanscherping van de regels nu het aantal besmettingen in Duitsland toeneemt. Het land vreest voor een nieuwe coronagolf en trapt op de rem in de regio's waar veel coronagevallen zijn, zoals in de buurt van Twente en de Achterhoek.

Supermarkten, tankstations en kappers mogen wel open blijven. Duitse deelstaat-autoriteiten wilden alle winkels na afgelopen weekend weer sluiten, maar dat heeft de plaatselijke middenstand weten te voorkomen. Door voldoende testmogelijkheden aan te bieden mag er toch gewinkeld worden.

België
Vanaf afgelopen zaterdag zijn ook de coronaregels bij onze zuiderburen weer aangescherpt. In België is nu alleen nog winkelen op afspraak mogelijk. Volgens De Standaard verliep het eerste weekend met de strengere regels 'dramatisch'.

Dat kwam onder meer door de verwarrende regels - niet elke retailer hanteert dezelfde maatregelen - en de angst dat je als klant wat móet kopen als je komt. Comeos, de federatie van Belgische handel en diensten, stelt na een rondgang dat winkeliers alleen zaterdag al een omzetverlies van 85 procent leden. Veel retailers overwegen alsnog hun deuren te sluiten.