Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) gaat niet in zee met Farmers Defence Force (FDF) voor het keurmerk FarmerFriendly. Dat laat de brancheorganisatie in een brief weten aan de actiegroep, waarover Agraaf als eerste berichtte.

Het CBL stelt dat het op basis van zijn bevoegdheden en de mededingingswet niet kan en mag beslissen over dergelijke keurmerken. Dat is alleen toegestaan door individuele supermarkten. "Het onderwerp verdienvermogen is complex. Vele aspecten spelen een rol zoals de fluctuerende financiële resultaten in de loop van de jaren, de verschillende rendementen per sector en de internationale markt en concurrentiepositie", schrijft het CBL onder meer als redenen waarom het niet meedoet aan het keurmerk. 

Volgens de brancheorganisatie zijn dat echter geen redenen om het erbij te laten. Het CBL wil graag met de FDF samenwerken om de positie van boeren in de keten te verbeteren, maar dan zodanig dat het past binnen de mededingingswet. 

"We wisten vanaf het begin al dat de supermarkten niet zaten te wachten op het afstaan van een deel van de omzet", aldus bestuurslid Sita van Keimpema van de FDF.

De actiegroep ging in februari en maart met de brancheorganisatie in gesprek om met een keurmerk betere prijzen voor boerenproducten te realiseren. Het systeem zou gebaseerd zijn op een sponsormodel waarmee supermarkten de rechten voor keurmerk FarmerFriendly kunnen inkopen tegen drie procent van de omzet.