Het versoepelen van de coronamaatregelen voor de winkels op 21 april gaat niet door. Het kabinet kijkt nu of winkels een week later, op 28 april, weer volledig open kunnen. Dat maakt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. 

Naast het volledig openen van de winkels zouden ook de terrassen weer open mogen en zou de avondklok opgeheven worden. Die versoepelingen worden ook uitgesteld. De woordvoerder laat weten dat het voor versoepelingen nog te vroeg is. De piek van de derde golf is in zicht, maar nog niet bereikt. Tot die tijd moet de rem erop gehouden worden. 

Brancheorganisatie INretail zegt 'versteld te staan' dat de versoepelingen verder worden uitgesteld. "Retailers zijn er klaar voor om open te gaan. Alle veiligheidsprotocollen liggen klaar. Elke dag dat openstelling wordt uitgesteld, is er één teveel", aldus de woordvoerder van de brancheorganisatie. 

"We zijn enorm teleurgesteld", vertelt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, aan RetailTrends. "Het water staat veel retailers aan de lippen en als we zo doorgaan is de schade niet meer te herstellen." Het is daarnaast al de derde keer dat het kabinet toezeggingen doet die het uiteindelijk niet waarmaakt. "De besmettingshaarden vind je niet in de winkels. Met één klant per 25 vierkante meter kun je daar voldoende afstand houden."