Het Franse parlement wil een verbod op de bouw van nieuwe winkels groter dan tienduizend vierkante meter. De maatregel is onderdeel van de klimaatwet in het land, schrijven Franse media.

Het verbod moet vooral braakliggende landbouwgrond aan de rand van grote steden beschermen, waar nu vaak grote winkelcentra verrijzen. Daarnaast moet de maatregel kleinschaligere retail in de binnensteden beschermen. Naast een totaal verbod op commerciële ruimten op ‘zeer grote oppervlaktes’ komt er ook al een beperking vanaf drieduizend vierkante meter. Daarvoor is als het aan het parlement ligt voortaan een ontheffing nodig.

De organisatie die de winkelcentra vertegenwoordigt is verbolgen over het plan, vooral omdat de maatregel niet geldt voor distributiecentra. Daardoor zou met twee maten worden gemeten, waarbij grote e-commercepartijen profiteren. Zo heeft Amazon in de buurt van Nantes een distributiecentrum van 185 duizend vierkante meter.

De komst van grootschalige winkelcentra leidt ook in Nederland geregeld tot kritiek. Plannen voor outletcentra in Zoetermeer en Assen sneuvelden de afgelopen jaren. Grootste kritiekpunt is hier meestal niet het klimaat, maar dat de koopjesparadijzen te veel schade zouden aanrichten aan de binnenstedelijke retail.