De overheid overwoog vorig jaar voor bijna vijftig miljoen euro een belang in HEMA te nemen. Dat meldt NRC op basis van documenten die de krant via een Wob-verzoek in handen kreeg.

HEMA torst al jaren een zware schuld mee en dreigde in april vorig jaar in acute geldnood te komen door de coronacrisis. In die periode is toenmalig eigenaar Marcel Boekhoorn in onderhandeling met de schuldeisers om tot een oplossing te komen. Die gesprekken zijn weinig succesvol, waarop Boekhoorn zich tot de overheid wendt voor steun.

Bij het ministerie van Economische Zaken liggen verschillende scenario’s om HEMA te hulp te schieten. Een daarvan is via de zogenoemde GO-C-regeling, waarbij de overheid garant staat voor negentig procent van een lening bij de bank voor bedrijven die door corona in moeilijkheden zitten. Het ministerie overweegt zelfs om speciaal voor HEMA het maximumbedrag dat hierbij geldt – 150 miljoen euro – op te rekken omdat dat niet toereikend is.

Als de Europese Commissie besluit dat overheidssteun aan bedrijven die al vóór de coronacrisis in de problemen zaten niet meer mag, verdwijnt deze optie van tafel. De enige optie is dan nog dat de staat mede-eigenaar van HEMA wordt. Dit scenario, waarbij de overheid voor vijftig miljoen euro in de winkelketen zou stappen, wordt uitgewerkt met zakenbank Lazar. Voorwaarde is dat HEMA er niet op tijd zelf uit komt met zijn schuldeisers. Minister Wiebes (Economische Zaken) ziet de optie wel zitten, zijn collega Hoekstra (Financiën) is minder enthousiast. 

Uiteindelijk nemen de schuldeisers HEMA van Boekhoorn over en verdwijnt ook deze optie van tafel. Inmiddels is de winkelketen in handen van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom.