Een week volledig open: 'Plussen over de hele linie'

Nu ‘spontaan’ winkelen weer mogelijk is, wisten de klanten afgelopen week de winkelstraat goed te vinden. Zo goed dat sommige gemeenten afgelopen weekend opriepen niet meer naar de stad te komen. Al met al is de eerste week goed verlopen, blijkt uit een rondgang van RetailTrends.

Discounter Action merkt vooral op dat het fijn is voor het personeel en de klanten ‘dat het allemaal wat losser kan’. “We hebben wel wat rijvorming gehad buiten de winkels op een paar momenten. ’s Ochtends is het vaak wat rustiger. De drukte heeft niet geleid tot excessen”, aldus een woordvoerder van de winkelketen. 

Action mag één klant per 25 vierkante meter ontvangen. Het verschil met winkelen op afspraak is daardoor volgens Action niet groot. “Dat zie je terug in de bezoekersaantallen en in de omzet. De omzetten zijn wel iets hoger, maar dat staat eigenlijk niet in verhouding.”

Bouwmarkt Praxis laat in een schriftelijke reactie weten dat de eerste week goed is verlopen. "We ontvangen weer meer bezoekers in onze Praxis-winkels ten opzichte van het 'winkelen op afspraak'. We zijn blij dat we weer geopend zijn."

Ook bij Blokker is het winkelen zonder afspraak goed gegaan, laat een woordvoerder weten. “Voor ons was het natuurlijk extra leuk, omdat we het weekend daarvoor 125 jaar bestonden. Dat we weer helemaal open konden was voor ons dus de kers op de taart.” Extra maatregelen heeft de retailer niet genomen. “Het hele draaiboek aan maatregelen lag er al, het enige wat veranderd is dat we nu minder klanten in de winkel mogen ontvangen.”

Vertekeningen
"Je ziet dat we eigenlijk weer teruggaan naar cijfers van vorig jaar, qua aantallen bezoekers", vertelt Eus Peters, directeur van de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND). Wel ziet Peters wat vertekeningen, zoals de meivakantie en het feit dat klanten in dezelfde periode vorig jaar veel voorzichtiger waren. "Je moet eigenlijk vergelijken met mei 2019, als ik dat doe dan zie ik over de hele linie plussen."

Met de versoepelingen zijn volgens Peters ook de discussies weer terug, bijvoorbeeld over het dragen van een mondmasker in de winkel. "Er is een hardnekkige groep die niet meer bereid is om met iemand rekening te houden", aldus de directeur van de RND. "We zijn van heel beperkt open, naar open met beperkingen gegaan en in de zomer kunnen we wellicht weer onbeperkt open, maar daar zijn we nog niet."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!