Brandbrief 15 ketens: open alle retail

Alle retail in Nederland moet open. Daartoe roepen vijftien non-foodketens op in een brandbrief aan politiek Den Haag. Hun winkels zijn sinds 19 december gesloten tot in elk geval 14 januari.

Onder meer Wibra, WE Fashion, Scapino en Shoeby zeggen dat voortzetting van het huidige beleid blijvende schade toebrengt aan de binnensteden en de periferie. Ze wijzen erop dat consumenten bij de lokale winkelier in de buurlanden koopt en online bij grote buitenlandse spelers. "Deze dragen niet bij aan de Nederlandse economie en onze belastingen."

Ook zien de ketens dat het personeel de moed begint te verliezen. "De koek is op bij onze mensen. We zien groeiende verzuimcijfers, meer gesprekken met bedrijfsartsen en ga zo maar door. Ze willen vooruit, aan de gang. Het draagvlak is weg."

Net als de brancheorganisaties wijzen ze erop dat er prima kan worden gewinkeld als klanten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Als de politiek andere maatregelen wil, dan staan ze daar voor open. De vijftien ketens zijn Ziengs, Scapino, WE Fashion, Score, Takko Fashion, MS Mode, America Today, Expresso, Shoeby, Jeans Centre, Only For Men, Van Uffelen, Claudia Sträter, Wibra en Chasin'.

INretail, dat al diverse keren voor heropening pleitte, zegt dat de economische schade door de lockdown al ruim twee miljard euro bedraagt. De brancheorganisatie wil extra steun voor getroffen ondernemers.

Reacties 19


ad mulders 6 jan, 10:26

Een goed initiatief, ik begrijp alleen niet goed waarom dit niet door veel meer winkeliers /ketens wordt ondersteund.
Met zijn allen staan ze toch veel sterker.
Open de winkels en laat mensen gewoon geld verdienen.


Jeffry Kuperus 6 jan, 10:39

Als de overheid geen goede reden en manier kan vinden om de grenzen hermetisch te sluiten, inclusief vlieghavens dan kan de rest van Nederland ook gewoon open. Zo niet dan ook het loon inhouden van alle kabinets leden en hun adviseurs. Dat houden ze geen week vol


Elsbeth Van den Berg 6 jan, 11:30

Met vaste looproutes in de winkels, verplichte mondkapjes, 1 klant per ±10m2, alleen winkelen en goed ventileren zijn de risico's minimaal.


Jaap VdBerg 6 jan, 11:47

Het is de praktijk toch al gebleken dat de winkels zich er niet aan kunnen houden. De winkels willen geld verdienen en de klant wordt boos als je hun op hun gedrag aanspreekt. En dan vooral de grote bekende ketens. Laten we weinig mensen binnen moeten mensen dicht op elkaar in een rij voor de winkel staan. Het is een onmogelijke situatie die in de praktijk amper uit te voeren is.


Jaap van 't Veen 6 jan, 12:05

Weer zo'n mooi voorstel. Alleen 'jammer' dat de winkels er zelf steeds weer een puinhoop van maken. Anderhalve meter en mondkapje: gewoon een lachertje en niemand van het personeel die ook maar iets doet dat op handhaven lijkt. Kijk maar eens bij Kruidvat (en dan heb ik het nog niet eens over de supermarkten), daar is het soms gewoon een pot met pieren.


Jaap VdBerg 6 jan, 12:19

Maar Jaap, het is ook bijna niet te doen voor winkelpersoneel. Moet je van die pubers bij de Kruidvat verwachten dat ze heel de dag Corona-agent spelen? Ik weet uit ervaring dat je dan de hele dag conflicten heb in je winkel. Na de 5de die tegen je scheld denk je zoek het maar uit, maar dan worden de mensen die wel een mondkapje dragen weer boos en krijgen klanten onderling ruzie. Het onwerkbaar in de praktijk.


Leonard Van Liere 6 jan, 12:28

Alleen met handhaving van de eenvoudige regels kun je goed en veilig winkelen. Laten de ondernemers zich daarvoor inzetten en benadrukken dat dit de enige weg is om uit de Corona te komen. Laat het kabinet kiezen voor de G2 en maak reclame dat er bij jou veilig gewinkeld kan worden.


A Holman 6 jan, 12:32

De winkels maken er een puinhoop van of hebben bewezen dat het niet goed gaat?

Nou ik dacht toch echt dat het de bezoekers zijn die er een puinhoop van maken. En weet je wat als jullie dicht zijn dan gaan we toch gewoon naar onze buurlanden en maken we daar een puinhoop. Over een paar jaar mag de ondernemer weer belasting terug betalen terwijl deze euro’s nu de grens over gaan of naar grote spelers die om belasting redenen een kantoor in het buitenland hebben.


Patrick van Loon 6 jan, 12:46

De mensen zijn verantwoordelijk voor het gedrag, niet de winkeliers. Een broek die nu in Antwerpen wordt gekocht of op Amazon is gemiste Nederlandse omzet, Nederlandse inkomens, Nederlandse belastingen.

Open de retail, en maak de economie niet kapot!


Peter Lemmens 6 jan, 12:52

Ik zie dat het World Economic Forum nog niet is doorgedrongen in de Retail. De online globalisten willen graag lockdowns. Van Bol.com tot Amazone. Retail bricks moeten blijven. Altijd!


Ad Oostendien 6 jan, 13:38

He Japio's (van 't Veen en van de Berg) vreemde beredeneringen dat de winkels er een puinhoop van maken, ik heb een winkel en probeer vandaag de dag klanten maar een aan te spreken op hun gedrag, dan krijg je de meest ernstige ziektes etc. toegewenst, daarbij ben ik niet aangenomen als controleur voor de onkunde van de overheid. Van de beloofde steun hoeven wij het als winkeliers ook niet te hebben want de voorwaarden zijn wel beloofd door Rutte maar nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie........ Ik ken jullie niet maar ik denk dat ik zeker weet dat jullie beide geen retail of horecaondernemer zijn.... dan had je dergelijke reacties zeker achterwege gelaten.


Henk Grifhorst 6 jan, 14:33

Waarom wel ondernemersrisico en geen ambtenaar risico,waarom moeten wij verplicht alles verzekeren en de verzekeraars níet? Zoals dronken achter het stuur of skiën


Jaap VdBerg 6 jan, 15:41

Nou Ad, ik ben zeker wel ondernemer en misschien lukt het die regels in rustige winkelgebieden na te leven maar als je A1 locatie heb dan is het niet te doen. Ik was ook van goede wil maar in de praktijk heb je de hele dag bonje met klanten als je de regels handhaaft en je staat voor Jan Lul te werken want je kan geen omzet draaien voor die paar klanten die naar binnen mogen. Vertel maar eens aan een gezin of de rest buiten wil wachten en dat ma alleen naar binnen gaat..zeg maar dag tegen je klant.


Iris Hartgers 7 jan, 08:56

Maak de retail weer open! Er zijn stijgende positieve tests en de winkels zijn dicht, maw de besmettingen komen niet van de winkels. Dus…..open de winkels! Dit is kapotmakerij voor de ondernemers!
Mensen gaan naar Duitsland en Belgie….massaal, en geven daar hun geld uit en komen met hoogstwaarschijnlijk corona weer terug door de overvolle treinen.
Schandalig wat hier allemaal gebeurt!


Herman Ruyter 7 jan, 09:16

Dit soort berichten lezen ondernemers in grensregio’s dagelijks in de kranten. Lockdown is wreed en totaal overbodig gebleken , van Dissel en zijn club zouden eens wat beter moeten nadenken over wat ze allemaal aanrichten met hun “aannames “ . Ben zelf ondernemer en val deze keer helemaal buiten de boot als het om steun gaat, moet alles zelf betalen.


https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/terwijl-de-nijmeegse-binnenstad-leeg-blijft-is-in-kleef-alles-open-t-is-hier-al-twee-weken-lang-volle-bak-iedere-dag~aaa852b1/


Leonard Van Liere 7 jan, 16:55

Blijf me verbazen hoe weinig deze ondernemers weten van wat corona met je doet. Nee, de lockdown is zinvol (hoe verschrikkelijk ook) maar laat duidelijk veel minder bewegingen zien. Nee, de besmettingen vinden niet allemaal in de winkels of horecagelegenheden plaats maar daar waar veel bewegingen zijn. En zie, met deze lockdown is het stukken stiller op straat. Hoe strenger de regels, hoe beter de controle hoe eerder wij waarschijnlijk van de grote aantallen besmettingen af zijn. Daar gaat het om. En nee, de grenzen kunnen niet dicht en inderdaad hebben we nog steeds zo’n kleine 10% van de bevolking die zich nergens iets van aantrekt. Helaas deze egoïsten zorgen voor deze lockdown(s). Veilig en snel weer open kan alleen als de ondernemers zichzelf strenge regels opleggen en ook handhaven. Het geklets dat men niet voor “plietsie” wil spelen is een zwaktebod. Maak realistische plannen, stap daarmee naar de overheid. Straks misschien per branchegeregeld een grote sticker op de voordeur: hier kunt u veilig winkelen, wij handhaven strikt de coronaregels. Welkom!


Leonard Van Liere 9 jan, 12:15

Dat alles oneindig lijkt komt door die 10%, en zoals je hier ook kunt lezen zitten onder die 10% ook ondernemers, nou ja ondernemers……..


Eelco de Boer 9 jan, 15:17

De meeste reacties hier geven precies aan waarom een lockdown helaas noodzakelijk is. Het klopt dat de winkeliers in eerste instantie niet verantwoordelijk zijn, maar het klopt ook dat ze het gedrag van de bezoekers niet onder controle hebben. Helaas kan het regulier winkelen niet veilig. We willen het liever niet horen, maar dit is helaas hoe het is.


Leonard Van Liere 9 jan, 17:50

Kom met ideeën, kom met voorstellen vanuit een brancheorganisatie wat je wilt doen om veilig te kunnen (laten) winkelen. Stel je positief op en garandeer handhaving. Laat zien dat je binnen ( vreselijke) beperkingen toch kansen ziet. Stap daarmee (gezamelijk) naar de politiek en de media. Zijn we misschien af van die doemdenkers. Onderneem!
Kijk eens rond en zie dat binnen dezelfde branchegenoten werelden van verschil zijn. Actief, passief, doemdenkers en zelfs wappies

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!