'Gemeenten zijn klaar met mega-dc’s'

Lokale overheden zijn steeds terughoudender met de aanleg van grote logistieke terreinen. Met name in het zuiden van het land is de animo hiervoor afgenomen, blijkt uit een rondgang van het FD.

Er zitten momenteel weinig nieuwe logistieke terreinen in de pijplijn, zeggen verschillende adviseurs op dit gebied. Het aantal mega-dc’s is de afgelopen jaren, onder meer door de groei van e-commerce, sterk toegenomen. Steeds vaker leidt dat tot protesten. Omwonenden zijn bezorgd over de ‘verdozing’ van het landschap en de toenemende verkeersdrukte.

Die toenemende kritiek zorgt voor terughoudendheid bij gemeenten, zegt onderzoeker Merten Nefs van Vereniging Deltametropool. “Ik zie het aanwijzen van nieuwe gebieden opdrogen in Noord-Brabant en Limburg.” Deze twee provincies zijn samen goed voor 43 procent van het logistieke vastgoed in Nederland.

Dat er steeds minder nieuwe plekken worden aangewezen voor grote dc’s, betekent niet dat die er helemaal niet meer bij komen. Zo zijn er de afgelopen jaren een aantal gebieden aangewezen die nog niet volledig zijn benut. Volgens cijfers van Buck Consultants zijn er vorig jaar 25 XXL-distributiecentra bij gekomen en dat zijn er meer dan een jaar eerder.

Reacties 3


Piet Jansen 24 jan, 11:07

Niet alleen in het zuiden maar ook in het westen!
Kijk maar wat er is gebeurd in Lansingerland zoals in Bleiswijk en Zoetermeer!
Deze ongein gaat tenkoste van de natuur en de woningbouw!


Rick Zuiderma 24 jan, 14:14

Bleiswijk heeft altijd al een hoog percentage glastuinbouw en veilinghallen gehad, dus dat daar nu veel DC's komen lijkt me niet ten kosten te gaan van natuur, wel prima voor de werkgelegenheid.


Leonard Van Liere 24 jan, 17:14

We kopen massaal via internet en wensen ook zeer snel (het liefst nog vandaag) bediend te worden. Daar heb je super georganiseerde DC voor nodig want we willen daarnaast ook graag gaan voor de bodemprijs. Een beetje het verhaal van weilanden gevuld met zonnepanelen en windmolens. Overal maar niet bij mij in de buurt. Zo gauw er bij die blokkendozen, de mega DC's, één van je kinderen werkt sta je er plotseling veel milder in. Is het niet die schoenwinkelier die klaagt over internetverkopen en zelf zijn draaistoel uit zo'n mega blokkendoos laat komen ?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!