'Supermarkten verspillen minder voedsel'

De voedselverspilling van vijf grote supermarktketens in Nederland bedroeg in 2020 1,6 procent. Een daling van 3,6 procent ten opzichte van 2018. 

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (brancheorganisatie CBL en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit) is uitgevoerd door Wageningen University & Research. Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus werden onder de loep genomen.

Van de 1,6 procent voedselverspilling werd binnen de categorie brood en banket het meest weggegooid (35 procent), gevolgd door de categorie aardappels, groenten en fruit (32 procent). Vers vlees en vis werd het minst verspild (7 procent).

Volgens de stichting is de voedselverspilling in 2020 in absolute zin lager dan in 2018, ondanks de hoge verkopen door corona. Verspillingsvrije initiatieven door supermarktorganisaties werpen hun vruchten af, zegt directeur Toine Timmermans. “Supermarkten spelen een belangrijke rol in de aanpak van voedselverspilling, niet alleen in de eigen operatie, maar ook in de hele keten. Bijvoorbeeld door met hun leveranciers duurzame afspraken te maken, kwaliteitsnormen aan te passen, nieuwe technologieën toe te passen en in te zetten op bewustwording onder consumenten.” 

Reacties 1


Jan Janssen 14 mrt, 12:24

In de regio waar ik woon doen in elk geval Plus, Boni en Vomar mee aan Too Good To Go, een uitstekend initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!