Zo maak je de stap naar milieuvriendelijker bezorgen

Als retailer zijn er veel mogelijkheden om bezorging milieuvriendelijker te maken. Hiermee kom je niet alleen aan zorgen van consumenten tegemoet, maar verbeter je ook je productiviteit en bedrijfsresultaten. Maar hoe realiseer je een milieuvriendelijker bezorgproces? 


Zowel online shoppen als milieubewust leven nemen toe aan populariteit. Enerzijds houdt de consument van het gemak dat online shoppen biedt. Tegelijkertijd maakt twee derde zich zorgen over de gevolgen hiervan voor het milieu, zo blijkt uit onderzoek. In de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar is dit zelfs 82 procent. Hoewel het beeld bestaat dat online shoppen en het milieu niet hand in hand gaan, is het tegendeel waar.


Het effect van bulkbestellingen

Uit onderzoek blijkt dat consumenten open staan voor verschillende duurzame leveringsopties. De voorkeur gaat uit naar een bezorgdienst die alle online bestellingen die een consument in een week doet, op te sparen en in één keer aan huis te bezorgen (30%). Ook staan consumenten open voor het bundelen van alle bestellingen die gedaan worden in een bepaalde regio tot één enkele levering (27%). Pakketten uit een bepaalde buurt worden dan bijvoorbeeld opgespaard, waardoor de bezorger maar één keer in de week naar dit gebied hoeft te rijden.


Consumenten staan daarnaast positief tegenover een afhaallocatie op een centrale plek waar bestellingen opgehaald kunnen worden (27%). Door dit soort duurzamere opties aan te bieden, hoeft een bezorger minder vaak naar een bepaald gebied te rijden dan wanneer bestellingen van ieder huishouden apart aan huis worden geleverd. Het resultaat is een efficiëntere rittenplanning. Je kunt immers meerdere – zo niet alle – bestellingen in één rit meenemen. Dat bespaart niet alleen CO2-uitstoot, maar ook kosten.


Eco-friendly tijdvensters creëren

Een andere optie om thuisbezorging milieuvriendelijker te maken, is het toevoegen van eco-friendly tijdsvensters. Bijvoorbeeld door consumenten tijdens het bestelproces tijdsvensters aan te bieden die direct aansluiten op reeds geplande leveringen in de omgeving. Met eco-friendly tijdsvensters stimuleer je de consument om een duurzame keuze te maken, wat weer leidt tot een hogere dropdichtheid. Minder kilometers tussen stops leidt tot minder brandstof. En minder brandstof betekent een milieuvriendelijkere én kosteneffectieve levering.


Als retailer kun je hierin nog een stap verder gaan. Door verschillende prijzen te berekenen voor leveringsopties en bijvoorbeeld de groene opties goedkoper te maken. Communiceer wel altijd duidelijk naar de consument waarom een optie goedkoper of juist duurder is, zodat ze weten waar het verschil vandaan komt. 


Efficiënte bezorgroutes

Duurzamere bezorgopties vergen wel wat van jou als retailer. Het begint met het maken van goede afspraken over het leveren van bulkbestellingen en het aanbieden van levermomenten waarmee rekening wordt gehouden met de reeds geplande afspraken. Dit resulteert in meer dropdichtheid van leveringen waardoor routes efficiënter gepland kunnen worden. Hierdoor verkleint de afstand tussen onderlinge stops en hoeft een bezorger minder vaak naar hetzelfde gebied te rijden. Om dit goed in te regelen, is realtime inzicht van de bestellingen en de rittenplanningen een vereiste. Alleen met up-to-date informatie over de huidige bezorgroute en het bezorgproces ben je immers in staat om een zo efficiënt mogelijke routeplanning te maken.


Wie een succesvolle retailer wil zijn én blijven, moet in toenemende mate meer keuzes aanbieden om aan ecologische verwachtingen – van met name jongere generaties – te voldoen. Het is inmiddels wel duidelijk dat de consument veronderstelt dat jij als retailer rekening houdt met het milieu bij thuisbezorging.


Door een duurzame thuisbezorging, bijvoorbeeld middels bulkbestellingen of eco-friendly tijdsvensters, ben je in staat om de meest effectieve routeplanning te creëren. Dit werkt niet alleen kostenbesparend voor jou, maar zorgt er ook voor dat je inspeelt op de verwachtingen van de consument van nu én de toekomst. Milieuvriendelijk bezorgen komt hierdoor ten goede aan de klant én aan jouw business. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 28,75 per maand.

Word member Of log in