Grote winkelketens willen fiscale aftrekregeling voor investeringen

Grote winkelketens willen fiscale aftrekregeling voor investeringen

Grote winkelketens willen een fiscale aftrekregeling voor investeringen. Daarvoor pleiten ze in een open brief in de aanloop naar een debat van de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken over het coronasteunpakket.

De topmannen van onder meer Scapino, Ziengs, Wibra en WE Fashion wijzen erop dat hun ketens tijdens de coronacrisis maar voor een deel zijn gecompenseerd. Tegelijkertijd bouwden ze enorme schulden op bij de belastingdienst, die de komende jaren moeten worden afgelost.

"De aflossingsverplichtingen dwarsbomen nu de zo noodzakelijke investeringen. Alle financiële ruimte is weg", staat in de brief. Een fiscale aftrekregeling kan soelaas bieden, zeggen ze. Ook pleiten ze voor een langere terugbetaaltermijn.

In het aprilnummer van RetailTrends beklaagde ceo Bas Duijsens van Wibra zich al over de huidige situatie. "We hebben nog een enorme last op onze schouders die de komende jaren moet worden terugbetaald."

In het geval van Wibra gaat het om 'vele miljoenen' aan NOW-steun en uitgestelde belastingen. Duijsens: "Dat zijn bedragen die je jaarlijks niet kunt investeren. Terwijl je in een markt zit met een hoop buitenlandse spelers, zowel online als offline, met wie je moet concurreren. Dat maakt het wel zuur."

Reacties 2


Machiel R 6 mei, 13:48

Mooi idee maar laat de overheid aub goed nadenken hoe je deze steun daar laat landen waar het noodzakelijk is. Dus geen steun aan die buitenlandse partijen die hiermee aandeelhouders spekken met onze belastingcentjes. Bijvoorbeeld geen steun aan partijen met winsten boven een bepaald percentage rendement of zo. Ook geen steun aan partijen die eigenlijk niet levensvatbaar zijn. Tijdens Covid is onder druk een NOW opgetuigt die achteraf behoorlijk onredelijk blijkt. Jammer, maar er moest gehandeld worden. Als de overheid iets aan steun beschikbaar stelt dan graag wel iets langer nadenken over de redelijkheid.


martin ballegooy 6 mei, 13:55

Het maakt niet uit voor grootwinkelbedrijf of kleine winkels, iedereen heeft hiermee te maken.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!