‘Wehkamp discrimineerde vrouwelijke bedrijfsjurist’

‘Wehkamp discrimineerde vrouwelijke bedrijfsjurist’

Een vrouwelijke medewerker verdiende bij Wehkamp maandelijks duizend euro minder dan een man die hetzelfde werk deed. Daarnaast handelde de webwinkel onjuist bij het behandelen van klachten van de vrouw over de kwestie, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De medewerker werkte vanaf april 2019 als bedrijfsjurist bij de onlineretailer. Een mannelijke collega die enkele maanden later in dienst trad, verdiende duizend euro bruto meer dan zij. Na een aantal gesprekken beloofde Wehkamp dat ze vanaf januari 20221 hetzelfde salaris zou ontvangen als haar mannelijke collega. Vlak daarvoor informeerde een leidinggevende de vrouw dat er twijfels waren over haar functioneren. In februari 2021 bood Wehkamp de vrouw geen vast contract, maar een dienstverband van een half jaar aan. Toen dat eindigde, liep het dienstverband op 1 oktober van dat jaar automatisch af.

Volgens de vrouw is er sprake van discriminatie omdat zij lager is beloond dan haar mannelijke collega voor hetzelfde werk. Ook vindt zij dat Wehkamp haar discriminatieklacht onzorgvuldig heeft behandeld en haar vanwege deze klacht heeft benadeeld. 

Het College oordeelt nu dat Wehkamp niet kan aantonen op grond van welke objectieve factoren het bedrijf de man meer betaalde, en dat er sprake was van discriminatie.

Wehkamp laat in een reactie aan het Financieele Dagblad weten het niet eens te zijn met het oordeel. Men wijst op een eerdere uitspraak van de rechter die  oordeelde dat Wehkamp geen verboden onderscheid op grond van geslacht heeft gemaakt, of de vrouw anderszins heeft benadeeld. Omdat het hoger beroep nog loopt gaat de online retailer verder niet inhoudelijk op de zaak in. 

Het hoger beroep wordt op 28 september behandeld. Hoewel het oordeel van het mensenrechtencollege niet juridisch bindend is en het geen straffen kan opleggen, moet de rechter het in hoger beroep wel in de afweging meenemen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!