Politiek zet rem op nieuwe distributiecentra

De regering moet ervoor zorgen dat er geen nieuwe grootschalige distributiecentra meer komen op ‘ongewenste plekken’. Een motie daartoe wordt volgende week vrijwel zeker aangenomen in de Tweede Kamer.

De indieners van de motie stellen dat er de afgelopen jaren steeds meer grote dc’s bij gekomen zijn en dat er tot eind volgend jaar nog zeker 64 in de pijplijn zitten. Dat zou een ongewenst effect hebben op het landschap. Om dat te voorkomen moet een nieuwe landelijke beleidslijn worden opgesteld. Tot die tijd zouden provincies en gemeenten al restrictief moeten omgaan met verzoeken om nieuwe dc’s te bouwen.

De partijen die de motie ondertekend hebben vormen een Kamermeerderheid. Het College van Rijksadviseurs, een groep adviseurs van de regering, stelde in 2019 al dat de landelijke overheid meer regie moest nemen om mega-dc’s tegen te gaan. Eerder dit jaar voerde de provincie Noord-Brabant op eigen initiatief al strengere regels in.

Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland noemt een stop op distributiecentra onverstandig. Logistiek vastgoed is essentieel voor de efficiënte en duurzame bevoorrading van inwoners en bedrijven, stelt de brancheclub. 

Reacties 1


L H. 28 sep, 10:54

Na de vissers, de boeren , Unilever, Shell en straks waarschijnlijk KLM en Hoogovens worden nu ook de distributiecentra het land uitgejaagd.
Het einde voor Nederland distributieland.
Het duurt niet lang meer voor we ons aan kunnen sluiten bij landen als Italië en Griekenland om bij de EU aan te kloppen om miljarden bijdragen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!