Consumenten kopen niet méér gezonde producten als die in de aanbieding zijn of meer opvallen in de winkel. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC in twaalf Coop-supermarkten.
"We weten uit ander onderzoek dat kleine aanpassingen in de supermarkt wel degelijk kunnen helpen om mensen vaker een gezond product te laten kiezen", zegt onderzoekster Josine Stuber. "Maar wij hebben nu gezien dat mensen in verhouding niet méér gezonde producten kopen. Ze kopen dan bijvoorbeeld wel de paprika die in de aanbieding is, maar wisselen dat waarschijnlijk in voor een ander gezond product, dat ze al van plan waren om te kopen."
Het onderzoek werd medegefinancierd door de Hartstichting. Die organisatie concludeert dat er wettelijke maatregelen nodig zijn om mensen echt te kunnen verleiden tot het kiezen voor gezondere voeding. "In het Nationaal Preventieakkoord beloven supermarkten hun klanten te stimuleren om producten uit de Schijf van Vijf te kopen. Maar daar komt veel te weinig van terecht", zegt directeur Hans Snijder.
Bert Ysfogel 7 nov, 14:31
Arie Feenstra 7 nov, 13:09