Colruyt stuurt onbemand wagentje de weg op

Colruyt stuurt onbemand wagentje de weg op

De Belgische Colruyt Group heeft voor het eerst een onbemand voertuig de openbare weg opgestuurd. Er was voor die tijd enkele weken mee getest op de parkeerplaats van het distributiecentrum in Londerzeel.

Het gaat om een wagentje van de bezorgdienst Collect&Go. Het maakte woensdag een rit van vier kilometer, van het dc naar het afhaalpunt in Londerzeel. Volgens bouwer Clevon uit Estland is het de langste route die ooit in België is afgelegd door een onbemand voertuig.

Het wagentje wordt de komende twee maanden ingezet. Het wordt in de testfase op afstand bestuurd door een teleoperator. De Clevon 1 maakt gebruik van drie camera's vooraan, twee zijcamera's en een camera aan de achterzijde. Verder is het uitgerust met korte- en langeafstandsradars die afstanden meten en 'obstakels' als auto's, fietsers en voetgangers kunnen herkennen. 

Onbemande voertuigen zouden een rol kunnen spelen bij het zo efficiënt en duurzaam mogelijk organiseren van de 'last mile'. "Er heerst nu al een wereldwijd tekort aan chauffeurs, het kostenplaatje van die laatste kilometers is vandaag torenhoog en de mobiliteit in steden een regelrechte uitdaging", aldus de verantwoordelijke voor Collect&Go. "We zijn enthousiast over het potentieel, tegelijk zijn we heel realistisch en gaan we stap voor stap te werk."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!