'HEMA hoeft niet met eigen cao te stoppen'

'HEMA hoeft niet met eigen cao te stoppen'

HEMA is helemaal niet verplicht om over te stappen op de goedkopere cao voor retail non-food. De warenhuisketen kan doorgaan met een eigen cao. Dat zegt vakbond CNV Vakmensen.

De HEMA-cao, waar zo'n 8500 winkelmedewerkers en personeel van distributiecentra onder vallen, loopt 1 januari af. HEMA zegt dat het daarna moet overstappen op de cao voor retail non-food, die al voor medewerkers van de franchisefilialen geldt.

Volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer ligt het anders. Hij wijst erop dat de cao voor retail non-food weliswaar branchebreed geldt, maar bedrijven mogen wel een eigen cao afspreken. Zolang die maar beter is, zoals tot nu toe het geval is bij HEMA. "Met een nieuwe cao op hetzelfde niveau als de vorige, krijgen ze waarschijnlijk gewoon weer een vrijstelling."

'Bij HEMA hoort een eigen cao'
Den Heijer voegt eraan toe dat in het arbeidscontract van veel medewerkers staat dat ze onder de HEMA-cao vallen. Dat blijft volgens hem zo, ook als HEMA overstapt naar de cao voor retail non-food. Als HEMA dit wil veranderen, moet het hierover met de vakbonden afspraken maken of met iedere inviduele werknemer om de tafel. Los daarvan: "Ik vind dat er bij een keten met zo'n naam ook een eigen cao hoort", zegt Den Heijer tegen RetailTrends.

HEMA heeft de vakbonden uitgenodigd om over een overgangsregeling te praten om de verschillen tussen de cao's te overbruggen. Den Heijer heeft het verzoek in beraad. "Daarbij nemen we in overweging dat als we niks afspreken, de HEMA-cao gewoon geldig blijft."

HEMA maakte ook bekend dat het loon van de medewerkers per 1 januari met 10,15 procent wordt verhoogd. Dat was al in de cao afgesproken. De salarissen stijgen met hetzelfde percentage als het minimumloon. "Dus ze kunnen niet anders", zegt Den Heijer.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!