D66: ecolabel op kleding en hogere boetes greenwashing

D66: ecolabel op kleding en hogere boetes greenwashing

Er moet een nieuw ecolabel komen dat laat zien hoe duurzaam een kledingstuk is. Ook moeten de boetes voor greenwashing omhoog. Daarvoor pleit D66 in een initiatiefnota.

Het plan is geschreven door Kamerlid Kiki Hagen. Volgens haar is het de hoogste tijd voor een zogenoemde Eco-score, vergelijkbaar met energielabels op wasmachines of de Nutri-score in de supermarkt. Nu is het volgens Hagen voor consumenten veel te lastig om te kunnen beoordelen hoe duurzaam een kledingstuk is geproduceerd en hoelang het meegaat.

Het Kamerlid vindt dat kledingmerken die zich schuldig maken aan greenwashing hogere boetes moeten krijgen. "Bijvoorbeeld 1 procent van de jaarlijkse winst." Dat moet ertoe leiden dat merken geen misleidende claim afgeven. Nu komen bedrijven er te makkelijk mee weg, vindt ze. Hagen wijst daarbij op de tik op de vingers die de ACM onlangs aan H&M en Decathlon gaf. Die doneerden als compensatie respectievelijk 400 duizend en 500 duizend euro aan duurzame doelen.

Verder wil D66 onder meer investeringen in Nederlandse circulaire kledingmerken en eerlijke informatie over wat er gebeurt met teruggestuurde kleding.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!