Nepkortingen vanaf 2023 aan banden gelegd

Nepkortingen vanaf 2023 aan banden gelegd

Valse prijsverminderingen in webshops en winkels zijn vanaf 1 januari 2023 verboden. Het is dan niet meer toegestaan om in een korte tijd de ‘van-voor’-prijs te veranderen en producten voor nepkortingen aan te bieden.

Vanaf volgende maand is het verboden om een product een korte tijd te verhogen en vervolgens weer te verlagen, waardoor de ‘van-voor’-prijs gunstiger wordt neergezet dan in werkelijkheid het geval is. De prijs waar de retailer dan korting over mag geven (de ‘van’-prijs) moet de laagste prijs zijn die het product in dertig dagen heeft gehad. 

Wel zijn er een aantal uitzonderingen, zoals voor opeenvolgende kortingen. Zo kan een product eerst met twintig procent worden afgeprijsd, daarna met vijftig procent, et cetera. Een retailer zit in dat geval niet vast aan die dertig dagen, maar mag die oorspronkelijke prijs dan ook langer weergeven. Ook geldt er een uitzondering voor producten die korter dan een maand in de winkels liggen, zoals kerstartikelen. 

Volgens het ministerie is de maatregel ook goed nieuws voor retailondernemers, omdat oneerlijke concurrentie wordt tegengegaan. 

De ACM kondigt aan webshops en winkels vanaf 1 januari streng te gaan controleren op de nepaanbiedingen en bij overtredingen te zullen handhaven.

Reacties 1


Daniel Donk 8 dec, 11:33

Deze OMNIBUS wet is toch al vanaf 28 mei dit jaar actief? Dat de ACM hem pas per 1/1/2023 actief gaat handhaven is iets anders.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!