'Ministerie zet druk op pandeigenaren om winkelhuren te verlagen'

'Ministerie zet druk op pandeigenaren om winkelhuren te verlagen'

Het ministerie van Economische Zaken voert de druk op vastgoedbeleggers en winkeliers op om tot landelijke afspraken te komen over huurverlagingen of -uitstel. Dat schrijft het FD op basis van anonieme betrokkenen. Als de partijen er samen niet uitkomen, kan de overheid ingrijpen. 

Veel winkeliers zijn hard getroffen door de coronacrisis. Om een faillissementsgolf in de detailhandel te voorkomen, moeten huurbazen bereid zijn tot het sluiten van compromissen. Grote winkelketens zoals C&A en H&M zetten de verhuurders echter voor het blok met hoge eisen, zoals het uitstellen van de betaling voor ten minste enkele maanden.

Brancheorganisaties uit de detailhandel- en vastgoedsector riepen hun achterban al eerder op om samen tot een oplossing te komen. Volgens het ministerie leveren die gesprekken weinig op. Dat wil naar verluidt een akkoord met winkeleigenaren laagdrempeliger maken door te kijken of het mogelijk is dat de staat garant gaat staan voor de betaling van de huren. 

Betrokkenen melden dat ook die handreiking de overleggen er niet minder moeizaam op maakt. De vastgoedbeleggers zouden bang zijn voor huurverlagingen over de gehele linie, die vooral op kleinere eigenaren een grote impact zouden hebben. Ook zouden ze dan korting moeten weggeven aan winkeliers die nog wel goed draaien en eigenlijk geen hulp nodig hebben.

Als de partijen er niet vóór 20 april samen uitkomen, kan het ministerie ingrijpen en de huurbazen dwingen tot coulance. In het uiterste geval zou er een noodwet kunnen komen vanuit het kabinet, zegt een bron tegen de krant.

Reacties 11


arie F 13 apr, 06:27

Waarom zou de retail wel de gevolgen mogen voelen, maar de vastgoedsector niet. het is een kwestie die ook in de vorige crisis veel bedrijven om zeep heeft geholpen, de vastgoedsector, (de goede daar gelaten) ontspringen elke keer de dans, laat de overheid maar een strakke regel hanteren daar waar de vastgoed niet wil buigen mogen ze wat mij betreft op een zwarte lijst komen en daarnaast ook gedwongen worden tot minimalisering van huur van max 10% van de verhuurwaarde.


bert smolders 7 apr, 15:09

Als de overheid zich hier mee gaat bemoeien zouden ze ook wel eens over het volgende na kunnen denken.De uitverkoop reguleren! Als alle winkeliers hun normale bruto winst halen kunnen ze ook gewoon op tijd hun huur betalen. De bedrijven die het hardst roepen om huurverlaging stunten het hele jaar om de concurrentie kapot te maken. Ik ben er van overtuigd als wij stellen Uitverkoop in Augustus en Februari dat dan iedereen gewoon zijn huur op tijd kan betalen


W.R. Willemsen 7 apr, 13:47

Wij zijn in goed overleg met huurder uitgekomen
Praten kan ook helpen en begrip hebben voor elkaar


R Echtvaardig 6 apr, 01:54

De oplossing kan als volgt worden vorm gegeven:
1. Er wordt door de overheid een regeling in het leven geroepen in dezelfde algoritmen als de NOW.
2. Deze regeling ziet toe op het blootleggen van de lasten van de verhuurders.
3. De objectivering van de nominale lasten kan sowieso plaatsvinden en worden vastgesteld aan de hand van de openbaar toegankelijke criteria:
A. De vastgestelde WOZ waarde over 2019
B. De via het kadaster bekende openbare hypotheken rustend op ieder winkelpand .
4. De verhuurder dient verder middels onderbouwde specificaties de verdere nominale kosten voor beheer en onderhoud te overleggen.
5. Middels punt 3 en 4 komt de kostprijs voor verhuurder bloot te liggen.Vanaf dit punt kan het maatwerk tussen huurder en verhuurder verder worden afgestemd .
6. Verhuurder mag voor een initiële periode van 3 maanden geen winst maken bovenop de criteria uit punt 3 en 4, huurder betaalt in 100% van de gevallen altijd een substantieel lagere huur tov de situatie voor de Corona crisis en gezamenlijk komen huurder en verhuurder de eerste fase van deze crisis door.


René Haerkens 5 apr, 22:43

Er mag geen winkel in Nederland dicht gaan omdat de huren te hoog zijn!. Waarom laten we hier ook niet een soort indexering op los?


Gerrie Van Opstal 4 apr, 21:47

En wat doen de winkeliersverenigingen, gemeente i.v.m ozb, precario energiemaatschappijen, buma stemra, en al die andere graaiers.


Martin Mesch 3 apr, 15:25

De vastgoed eigenaren doen echt niets uit eigen beweging. 'Waarom zouden we', zo denken ze. Sociaal nogal autistisch denk ik dan maar. Die moeten echt gedwongen worden!


Olaf Busch 3 apr, 14:47

De huren zijn (in veel gevallen) de laatste jaren al wel gedaald. Ook de prijzen waarvoor de panden te koop worden gezet. De vraag is wat mij betreft of dat snel en ver genoeg gaat om de winkelstraten in leven te houden, zeker in de middelgrote en kleinere binnensteden. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Het zou kunnen dat deze coronacrisis een neerwaartse duw geeft die sowieso nodig is. Spijtig voor de kleinere goedwillende eigenaren. Een terechte corrigerende knal voor de pandjesmelkers die echt nog steeds bestaan.


ger boer 3 apr, 14:10

Je ziet dat juist de kleine ondernemers die hebben het zwaarst , die moeten geholpen worden, maar juist de grote kapitaalkrachtige ketens kunnen het meeste profiteren van alle regelingen en maken er misbruik van, en die misbruiken deze situatie om een gehele huurprijs verlaging los te peuteren , en het hele huurcontract open te breken ,en als je niet mee werkt dan zeggen het contract zsm op. Ik heb dat ook meegemaakt bij 1 van de 2 grote winkelketens die hierboven genoemd worden. Ze gaan echt heel ver tot aan intimidatie aan toe , en altijd op vrijdag laat in de middag , doen ze bewust om je hele weekend te verknallen.


J. Nijsten 3 apr, 12:41

Het zijn juist de kleine eigenaren die het soepelst zijn.


Johan De Wit 3 apr, 12:24

Tot zover het neoliberalisme

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!