AKO sluit 13 winkels op NS-stations: 'niet meer rendabel zonder rookwaren'

AKO sluit 13 winkels op NS-stations: 'niet meer rendabel zonder rookwaren'

AKO sluit nog eens dertien winkels op NS-stations. De vestigingen zijn niet meer rendabel als ze geen rookwaren meer mogen verkopen, zegt een woordvoerder van moederbedrijf Audax.

Het gaat om winkels waarvan de huurcontracten aflopen. In 2020 maakte de NS bekend dat er geen nieuwe huurcontracten worden gesloten met retailers die sigaretten, shag of sigaren verkopen. "Door het wegvallen van de verkoop van rookwaren zijn de winkels als boekhandel niet meer rendabel", aldus de Audax-woordvoerder.

Per 1 juli sluiten de AKO-winkels op de stations in Den Haag CS, Dordrecht, Heerlen en Zaandam. Eind dit jaar volgen de vestigingen in Alkmaar, Almere Centrum, Deventer, Enschede, Hilversum, Leeuwarden, Rotterdam Alexander, Schiedam Centrum en Tilburg. "Voor medewerkers in winkels die sluiten geldt het sociaal plan, waaronder herplaatsing naar andere winkels van Audax Retail." Behalve AKO vallen onder meer Bruna en The Read Shop onder Audax.

Eerder sloten om dezelfde reden al de AKO-winkels op de stations Duivendrecht, Lelystad, Hoorn, Roermond, Venlo en Hengelo. Na de sluiting van nog eens dertien winkels, houdt AKO er vijftien over op NS-stations. Volgens de woordvoerder betekent het niet automatisch dat deze ook dichtgaan als ze geen rookwaren meer mogen verkopen.

De NS heeft begrip voor het besluit van AKO, meldt een woordvoerder desgevraagd. Het is nog niet bekend wat de nieuwe invulling van de panden wordt. "Er kan een leeswinkel terugkomen, maar er kan ook een winkel komen met een ander aanbod. We kijken er in elk geval naar dat het aanbod goed aansluit bij reizigers."

Reacties 1


Sam Smeets 26 mei, 19:47

Ja hoor, weer een winkel weg uit Heerlen, die stad valt helemaal uit elkaar

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!